Після невдачі з отруєнням щойно опозиціонер приземлився у Росії після лікування за кордоном, він був заарештуваний, а ввечері 2 лютого Симонівський суд Москви скасував умовний термін і засудив його до трьох з половиною років колонії загального режиму. Фактично Навальний проведе в колонії 2 роки і 8 місяців, бо суд врахував ті 10 місяців, які політик провів під домашнім арештом.

Соратники опозиціонера вже оголосили, що подаватимуть апеляцію на рішення суду, однак, як стверджують аналітики, надії на зміну вироку практично немає.

Сторона звинувачення наполягала на тому, що Навальний мав з’являтися до інспекції двічі на місяць, аби підтверджувати виконання свого умовного терміну. Саме на цій підставі ФСВП (Федеральна служба виконання покарань) і вимагала зміни умовного терміну Навального на реальний.

Сторона захисту наполягала, що Навальний не міг відвідувати інспекцію, адже перебував у Німеччині на лікуванні після отруєння нервово-паралітичною речовиною «Новічок» і надав усі необхідні довідки про це. Проте суддю це не переконало.

Що ж до самої справи «Ів Роше», за якою 2012 року Навальний отримав умовний термін, то варто зауважити, що після звинувачувальних вироків у Росії її розглядав Європейський суд з прав людини і повністю виправдав Олексія та Олега Навальних, вказавши, що в цій справі навіть немає складу злочину. А Росія, після вироку ЄСПЛ, ще й сплатила братам компенсацію. Утім, тепер, бажаючи ув’язнити одіозного опозиціонера, в Кремлі, схоже, витягнули старі справи, аби Навальний потрапив за ґрати одразу, і відкрили нові — аби в майбутньому він дуже нескоро вийшов на свободу.

Після оголошення вироку прихильники Навального в Москві та Санкт-Петербурзі вийшли на вулиці, де на них чекав ОМОН. Незважаючи на пізню годину, а також те, що транспорт (й навіть метро) в центрі російської столиці не працював, на протест вийшли сотні чоловік (на знімку), які скандували «Москва, виходь!», «Путін — крадій», «Відпускай». Невдовзі почалися затримання.

Негативно на московські події відреагувала й міжнародна спільнота. Велика Британія та США закликали негайно звільнити Олексія Навального. Зокрема, міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб заявив: «Сьогоднішнє збочене рішення суду, яке спрямоване проти жертви отруєння, а не тих, хто несе за це відповідальність, демонструє, що Росія не відповідає найбільш базовим зобов’язанням, яких очікують від будь-якого відповідального члена міжнародної спільноти». «США глибоко занепокоєні діями Росії стосовно Олексія Навального. Ми повторюємо наш заклик до його негайного та безумовного звільнення, а також звільнення всіх незаконно затриманих за здійснення своїх прав», — написав у Твіттері 

держсекретар США Ентоні Блінкен. Президент Франції Емманюель Макрон також засудив рішення московського суду. Він назвав його «неприйнятним». «Політичні розбіжності не є злочином. Ми закликаємо до негайного звільнення Навального», — заявив Макрон.

Російські політологи говорять про початок серйозної політичної кризи в РФ, яка наступного місяця буде лише розгортатися.

Стоп-кадр з відео на сторінці Олексія Навального в Фейсбуці.