Церемонія відбуватиметься у резиденції посла Франції у Києві.

Цю нагороду щороку присуджує Національна консультативна комісія з прав людини (CNCDH). 2020-го комісія отримала майже 200 заявок із 62 країн з усіх континентів. З нагоди Міжнародного дня прав людини — 10 грудня — було офіційно оголошено п’ять переможців. Серед них — Таїсія Кутузова, яка була удостоєна премії за фільм «Заткни пельку!».

Ця стрічка розповідає про молодого активіста Сергія Чагарова, який, незважаючи на залякування та погрози, кілька років бореться проти незаконних забудівель у своєму рідному селі Гатне, що неподалік Києва. Ця місцева та конкретна ситуація порушує питання участі української молоді в управлінні суспільством та боротьби за чесність і справедливість.

Таїсія Кутузова родом із Криму, проте 2014-го вона була змушена покинути півострів. У Києві Таїсія спочатку працювала на «Радіо Свобода», а потім звернулася до документалістики.

Це вже вдруге французьку Премію з прав людини отримує претендент з України. 1997-го її лауреатом стала Алла Лазарєва — президент організації моніторингу ЗМІ «Інститут масової інформації» (ІМІ).