За фахом — юрист та фахівець з державного управління. Трудове життя пов’язане з органами місцевого самоврядування та виконавчої влади. Отож володіє чималим управлінським досвідом. Працював начальником відділу організаційної і кадрової роботи апарату райдержадміністрації, був заступником голови Новояворівської міської ради, заступником голови Яворівської районної ради.

— І на скільки ж то років, ви, пане Володимире, молодший від міста Новояворівська?

— Зовсім мало — на 14. Новояворівськ нещодавно відзначив своє 55-ліття. Населення становить майже 32 тисячі. Незважаючи на молодість, наше місто вже давно стало відомим. Завдяки престижному та одному з «найстаріших» в Україні Міжнародному фестивалю сучасної української пісні «Молода Галичина». На цей пісенний форум приїжджають юні таланти мало не з усіх континентів. Прикро, що через пандемію COVID-19 у липні фестиваль не відбувся.

Про Новояворівськ люди в нашій державі знають: тут жили Герої Небесної Сотні Роман Варениця та Віталій Коцюба. Розпочинав свою творчість, нині світлої пам’яті Герой України (посмертно), легендарний співак Андрій Кузьменко (Скрябін).

— Село Прилбичі — мала батьківщина митрополита Андрея Шептицького — ввійшло до Новояворівської ОТГ?

— Торік Україна, завдяки Постанові Верховної Ради «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році», на державному рівні вшанувала пам’ять одного з найвизначніших духовних лідерів митрополита Андрея Шептицького. Урочистості відбулися і в селі Прилбичах.

Наш край багатий на іменитих людей.

— Але, даруйте, про ваше місто знають і з недоброго боку. Вся держава співчувала новояворівчанам, яких позаторік під час опалювального сезону було кинуто напризволяще. Більше не будуть хукати в пальці люди в холодних квартирах?

— Зараз із опаленням усе нормально. Та гризуся, чи наступний опалювальний сезон не буде зірваним? Адже, незважаючи на позитивне рішення суду, НАК «Нафтогаз» досі тепломережі на свій баланс від попереднього власника так і не отримав. А це означає, що в міжсезонний період новий господар теплотраси ремонтувати її не матиме змоги. Якщо найближчим часом проблема не вирішиться, то доведеться мені їхати в Київ і кликати урядовців на допомогу.

— Що з дорогами?

— Новояворівська ОТГ об’єднала вісім колишніх сільрад, на територіях яких по декілька сіл, хуторів. Загальна кількість населення сягає майже 52 тисяч осіб, з яких сім тисяч школярів. 350 кілометрів доріг. Уже з першого дня разом із депутатським корпусом працюємо над вирішенням найболючіших проблем. Ми взяли на баланс відтинок дороги Бердихів — Львів — Краковець і шлях біля санаторію «Шкло». Та шклівська дорога — повна катастрофа. Роками неможливо її відремонтувати, бо нікому не належала. Ясна річ, потрібні кошти і з області та держбюджету.

— Зі сміттєзвалищем що думаєте робити? То горить, то димить, нарікають яворівчани.

— Переглянув проект, який, образно кажучи, писаний на око. 77 млн грн для його реалізації — космічні кошти. Будемо ретельно вивчати це питання разом зі спеціалістами. До речі, сортувальна лінія, яка на нашому балансі, не працює.

— А землю ваші попередники перед виборами всю роздали?

— О, це — окрема тема. За останні місяці перед місцевими виборами сільради роздавали земельку-матінку наліво-направо. Чи законно? В судах буде важко доказати. Що стосується учасників АТО/ООС, то по селах справа з виділенням їм земельних ділянок більш-менш нормальна. А ось жителі Новояворівська досі нічого не отримали. Тому будемо шукати для них ділянки на територіях, найближчих до міста, і розроблятимемо квартали забудови.

— Поділіться таємницею: як же вам вдалося одразу ж опісля урочистої сесії так швиденько запустити процес управління Новояворівською об’єднаною територіальною громадою? І без суперечок та скандалів.

— Який секрет? Просто знаходжу спільну мову з депутатським корпусом. У нас — командна робота, незалежно від якої політичної сили той чи інший депутат прийшов. Отак, добре порадившись, ми і призначили, зокрема, старостів, зважаючи на досвідченість, повагу мешканців сіл до кожного претендента. Хочу наголосити, що маю добру команду керівництва міської ради — це заступники міського голови, секретар ради і керуюча справами.

— Ви ще коли до цього працювали на посаді заступника голови Яворівської райради, розробляли плани розширення фізкультурно-спортивної бази краю.

— Так, здоровий спосіб життя краян для мене —— це дуже важливо. І для нашої команди, яка займається розбудовою Новояворівської ОТГ, теж. Збільшуємо кількість відділень ДЮСШ «Явір»: тепер у нас будуть ще й секції дзюдо, гандболу, легкої атлетики, пауерліфтингу. З нового року відкрилися секції з хокею та фігурного катання. У планах — будівництво трьох футбольних майданчиків зі штучним покриттям, двох шкільних спортзалів — у селах Бердихові та Кам’яноброді. Працюємо над проектно-кошторисною документацією для реконструкції лижеролерної траси для біатлону. Уроки плавання в басейні, що в комунальній власності міста, вчителі з учнями шкіл проводять безплатно. Працюємо над тим, аби Новояворівська ОТГ стала спортивним центром Львівщини. У нас вже є добрий досвід: маємо в місті Льодовий палац, де відбуваються престижні змагання з хокею та фігурного катання, навіть міжнародного рівня. Не секрет, що там, де молодь має можливість займатися спортом, криміногенна ситуація зменшується. Зрештою, наша об’єднана територіальна громада мусить стати взірцевою — для цього є всі підстави.

— Ви ініціюєте створення Новояворівського відділу поліції?

— Мешканцям і Новояворівська, і навколишніх сіл доводиться звертатися у випадку якоїсь біди в Яворів чи Львів. Де це бачено, аби таке велике місто не мало свого відділення поліції? Тож у перші ж дні роботи ми звернулися до Міністерства внутрішніх справ. І вже отримали відповідь, що цим питанням займається заступник міністра.

НовояворівськЛьвівської області.

На знімку: голова Новояворівської об’єднаної громади Володимир Мацелюх. 

Фото автора.