На знімку: Денис Шмигаль та Єнс Столтенберг.

Україна повинна зосередити зусилля на проведенні реформ, які наблизять її до членства в НАТО. Це 9 лютого заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час спільної з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем прес-конференції, що відбулася в Брюсселі.

«Я вітаю чіткий меседж Прем’єр-міністра щодо потреби продовження реформ, щоб переконатись, що Україна має демократичний, політичний контроль над своїми оборонними інституціями, збройними силами, продовжує боротьбу з корупцією та зміцнення демократичних інституцій», — заявив Столтенберг. Він зауважив, що хоча поки не можна назвати конкретної дати вступу України до Альянсу, однак в НАТО вітають євроатлантичні прагнення України і підтримуватимуть її на шляху до цього членства.

Єнс Столтенберг також нагадав, що питання розширення НАТО і політики відкритих дверей обговорюватиметься на саміті лідерів НАТО цього року в Брюсселі й залишатиметься на порядку денному Альянсу в наступне десятиліття. «Двері НАТО залишаються відкритими», — підсумував він.

Натомість Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що «на сьогодні короткостроковою стратегією України є отримання ПДЧ (Плану дій щодо членства в НАТО. — Ред.)». «Ми хочемо не відставати від Грузії і в ідеалі отримати ПДЧ разом з Грузією», — заявив Прем’єр-міністр і зауважив, що зустріч у штаб-квартирі НАТО є «хорошим сигналом». Він наголосив, що прагнення України приєднатися до Альянсу закладено до нашої Конституції. «Ми абсолютно готові, і ми робимо наше домашнє завдання. Ми продовжуємо реформувати наші Збройні Сили, продовжуємо перехід на стандарти НАТО, проводимо спільні навчання… У нас є багато напрацювань, які дають надію на швидке виконання домашнього завдання. Досягнення стандартів НАТО у секторі безпеки і оборони України  й буде тою передумовою, яка дозволить нам стати повноправним членом НАТО», — сказав Денис Шмигаль, інформує «Європейська правда».

Урядовий портал повідомив, що під час перемовин Дениса Шмигаля та Єнса Столтенберга також йшлося про реформи, які наближують Україну до НАТО. «Ми впроваджуємо структурні реформи, активно модернізуємо сектор безпеки й оборони, посилюємо верховенство права і викорінюємо корупцію. Боротьба з корупцією та судова реформа є першочерговим пріоритетом», — розповів глава уряду. Він зауважив, що уряд має намір посилити роботу з відкритості та прозорості у сфері оборонної промисловості. Цього року також плановано схвалити міжвідомчий механізм видачі українським підприємствам Декларації доброчесності, що дасть змогу пропонувати та реалізовувати свої товари й послуги в межах Агенції НАТО з підтримки та постачання через Перелік постачальників оборонної продукції.

Фото з Урядового порталу.