Днями канадський суспільний мовник CBC News проінформував про те, що уряд Канади має в розпорядженні аудіозапис, на якому особа, схожа на очільника МЗС Ірану, не виключає, що літак збили невипадково, і що правду про трагедію Іран навряд чи колись оприлюднить.

За повідомленням CBC News, на записі чути, як людина, ідентифікована як іранський міністр, каже, що існує «тисяча можливостей» пояснити збиття літака, включно з навмисним нападом за участі двох-трьох «диверсантів» — такий сценарій, за його словами, «зовсім не малоймовірний».

Тут варто нагадати, що Канада прискіпливо займається цією справою через те, що із 176 людей, які загинули у тій авіакатастрофі, 57 були громадянами цієї країни. В уряді Канади підтвердили, що справді мають такий перехоплений аудіозапис. Спеціальний радник прем’єр-міністра Канади у справі розслідування авіакатастрофи Ральф Гудейл заявив, що влада знає про це аудіо, копію файлу отримали ще в листопаді. Однак, він заявив, що публічних коментарів на тему не буде з міркувань безпеки людей, які надали запис.

В Ірані заперечили справжність оприлюдненого журналістами запису. Речник міністра закордонних справ країни Саїд Хатібзаде закликав уряд Канади «не поширювати чуток», «не політизувати це питання» та не виносити на громадський розголос інформацію, яка здатна завдати шкоди.

Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін у спеціальному коментарі заявив, що українські правоохоронці контактують з іноземними колегами, щоб скоординувати зусилля з дослідження аудіозапису.

Нагадаємо, 8 січня цього року після зльоту з аеропорту Тегерана літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран — Київ, був збитий ракетою. На борту перебували 176 осіб, всі вони загинули.