Усього за кілька годин температура із плюс п'ятнадцяти градусів понизилася до мінус п'яти, а то й нижче. Як повідомили синоптики, швидкість вітру в південній Хасковській області, наприклад, сягала 100 кілометрів на годину.

У цьому обласному центрі він повалив десятки дерев, які перекрили рух, зніс з одного будинку залізний дах, що пролетів кілька десятків метрів. На щастя, людей на вулицях в цей час майже не було й обійшлося без жертв. Та і в інших регіонах країни стихія накоїла лиха, залишивши багато сіл без електрики, бо дощ перетворився на важкий сніг і проводи не витримували його ваги й напору вітру. Багато магістралей, що ведуть до столиці, через ожеледь та замети, що утворилися, було перекрито. В Софії вітер був не такої сили, але йому вдалося перевернути невеликий екскаватор, покинутий будівельниками на відкритому місці.

Національний інститут з метеорології і гідрології Болгарії на п'ятницю та суботу через сильний вітер оголосив «жовтий» рівень метеорологічної небезпеки в 22 із 28 областей країни. Особливу небезпеку він становить для жителів високогірних і приморських регіонів, де пориви сягатимуть 25 метрів на секунду. Наприклад, у трьох приморських областях - Варненській, Бургаській і Добричській - північно-західний вітер посилиться до 8 балів за шкалою Бофорта. Водіїв великовантажних автомобілів постійно закликають відмовитися від поїздок у цей регіон, а тих, хто вже в дорозі, попереджають про появу навіть на першокласних магістралях ожеледі й сніжних заметів.

І якщо синоптики північної частини Європи снігопади й зниження температури вважають каверзами Балканського циклону, то в Болгарії, Греції, Сербії у зведеннях погоди дають іншу оцінку його походженню, називаючи різкий і холодний вітер арктичним. І коли виходиш із теплої домівки на вулицю в Софії, Афінах і Белграді, одразу відчуваєш, що це визначення ближче до істини.

Синоптики попереджають, що морози з вітром і снігом на Балканському півострові можуть тривати до кінця наступного тижня. У Болгарії в неділю, 14 лютого, відзначатимуть не тільки день святого Валентина, а й православне свято Трифон Зарезан. Цей святий вважається в країні покровителем виноградарів і виноробів, тому цього дня за давнім звичаєм селяни завжди виходили на виноградники й обрізали лозу, звільняючи їх від засохлих гілок і листя. Тим самим вони готували виноград до цвітіння і багатого врожаю. А потім усі йшли до сільської корчми чи в гості до найуспішнішого виробника вина зі своїми напоями, де до пізнього вечора славили Трифона Зарезана. Вочевидь, найближчої неділі багатьом виноградарям через непогоду доведеться пропустити першу частину святкового ритуалу й одразу приступити в теплі й затишку до дегустації вина минулого врожаю.