Ця справа наводилась як приклад у ході дебатів у Європарламенті на тему регулювань із забезпечення свободи слова у соціальних мережах, що відбулися 10 лютого.

Минулої суботи Фейсбук заблокував англомовний акаунт ІНП. Підставою було названо розміщений сім місяців тому пост, в якому описувались німецькі плани щодо германізації польських дітей під час Другої світової війни. Підготовлений на базі автентичних документів матеріал розповідає про вивезення Третім рейхом з окупованих земель на Сході сотень тисяч неповнолітніх. До цих дітей ставилися як до речей, до них застосовували жорсткі процедури перевірки «якості» з метою пошуку «матеріалу» придатного до германізації. Тих, яких визнавали придатними з огляду на «добру кров», забирали в батьків і відправляли до спеціальних таборів, де відбувалася остаточна селекція. Хто її проходив, потрапляв до німецьких сімей. Решту відправляли на роботу на фабрики або до концтаборів. Цей злочин був предметом розгляду в ході Нюрнберзького процесу. За підрахунками ІНП, після війни вдалося знайти лишень 30 із 200 тисяч «зниклих» в результаті цього нацистського експерименту.

Інститут звернувся до адміністраторів Фейсбуку із запитом, аби ті перевірили обґрунтованість такого рішення. Проте цього виявилось замало — у відповідь було мовчання. Справа набула розголосу. ІНП публічно заявив свій протест «проти цензурування інформації про німецькі злочини під час Другої світової війни». У справу втрутились також представники уряду. Зокрема, в мін’юсті заявили, що «факти та історична правда не мають для Фейсбуку жодного значення» та що «Польська держава не може погодитись з тим, що великі соціальні медіаресурси вдаються до скандальних маніпуляцій, які не мають жодного обґрунтування». Принагідно міністр юстиції закликав прискорити роботу над законодавством про регулювання свободи слова в Інтернеті. Фейсбук розблокував англомовний профіль ІНП через чотири дні, надіславши вибачення «за незручності» та пояснивши ситуацію «помилкою автоматизованих систем».

Це вже друга «пригода» польського ІНП з Фейсбуком цього року. Так, 21 січня Фейсбук заблокував можливість закордонної промоції підкріпленого документами фільму ІНП про єдиний у своєму роді на території окупованої Європи нацистський табір в Лодзі, в’язнями якого були 3000 польських дітей (від кількамісячних до 16-річних), на яких проводились расові дослідження, кінцевою метою котрих був відбір придатних для германізації і вивезення до Німеччини. Тоді причиною блокування, яке, щоправда, тривало лише кілька годин, Фейсбук назвав «політичний характер фільму». За словами голови ІНП Ярослава Шарека, в цьому випадку цензура мала й позитивний ефект — зробила рекламу фільму.