Наскільки люди звикли до обмежень їхніх прав, запровадження карантинів та локдаунів, чи схвалюють вони заходи, які вживають уряди в боротьбі з вірусом, і чи готові до вакцинації. Це деякі з основних питань нового глобального вивчення ставлення до коронавірусної кризи, проведеного Міжнародною асоціацією Геллап наприкінці 2020 року. Дослідження охоплює 47 країн світу. В Україні опитування проводили Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з КМІС.

Результати презентованого вчора дослідження вказують на те, що заходи, які вживають уряди в боротьбі з вірусом, громадяни переважно підтримують. Більше половини населення країн світу погоджується або твердо погоджується з тим, що їхні уряди добре справляються з коронавірусом. Однак якщо три попередні опитування показали, що схвалення дій національних урядів було незмінно високим протягом всього 2020 року, то в останній місяць ця підтримка почала дещо зменшуватися, можливо, через окремі прорахунки влади, а, можливо, тому, що люди просто стомилися жити в умовах обмежень. Цікаво, що позитивна оцінка залежить від регіонів. Так, в країнах Азії люди більш задоволені діями своїх урядів, а от в Росії, США, Латинські Америці і Європі — більш критично оцінюють вжиті державою заходи. Найбільшу прихильність громадян мають уряди в Індії (86%) та Австралії (82%); найменшу — України, США, Великої Британії та Боснії і Герцеговини.

Водночас значна частка респондентів в Україні, так само як і в Грузії, Німеччині, Австрії, Вірменії, Іраку, В’єтнамі, а також велика частка громадян Індії, Австралії, країн Азії, Близького Сходу, Африки та західних країн ЄС готові пожертвувати деякими своїми правами людини, якщо це допоможе запобігти поширенню хвороби. Загалом майже три чверті респондентів з усього світу висловлюють готовність відмовитися задля цього від деяких своїх прав.

Зокрема, понад три чверті опитаних респондентів згодні чи повністю згодні з тим, що обмеження на поїздки між країнами прийнятні для боротьби з поширенням коронавірусу. В таких регіонах, як Австралія, Східна Азія, США і ЄС (особливо в західних країнах ЄС), позитивна оцінка досягає понад 80% всіх відповідей (91% в Австралії). Більше половини жителів України також схвалюють такі обмеження. Серед противників населення Близького Сходу, країн Східної Європи і Росії —там до третини респондентів виступають проти розгляду обмежень на поїздки як вдалий захід у боротьбі з хворобою.

Що стосується вакцинування від COVID-19, яке вже розпочалося в багатьох країнах, то загалом такий превентивних захід підтримують у всьому світі. Однак у деяких країнах небажання  можливої вакцинації перевищує бажання, навіть якщо вакцини вважаються безпечними і ефективними. Стає очевидною необхідність додаткових роз’яснень з боку медичних експертів і державних органів з тим, щоб переконати людей у безпеці вакцин.

Понад дві третини людей у всьому світі заявляють, що вони робитимуть щеплення проти COVID-19, якщо вакцина буде загальнодоступною і вважатиметься безпечною та ефективною. Однак четверта частина опитаних, швидше за все, відмовиться від цього. Найбільшу готовність до вакцинації виявляють в Азії, зокрема, в Індії — 85%, у В’єтнамі —  98%. В Україні готові вакцинуватися 65% респондентів.

У Росії, країнах Європи та Африки, схоже, більш неохоче ставляться до ідеї щеплення проти COVID-19, навіть якщо доступ до вакцин простий і вони вважаються безпечними та ефективними. Найбільша неготовність спостерігається в Боснії і Герцеговині, Сербії, Чеській Республіці. Однак навіть у цих країнах немає явної більшості проти можливості вакцинації. Частки тих, хто позитивно розглядає можливість вакцинації, і тих, хто досить неохоче робить це, майже рівні.