Як повідомив сербський новинний портал Srbija danas, на прес-конференції прем'єр-міністр Сербії Ана Брнабич зазначила, що основною метою візиту її чеського колеги та всієї делегації цієї країни було вивчення сербського досвіду в проведенні масової вакцинації населення від коронавірусу.

Андрей Бабіш підтвердив це й підкреслив, що для Чехії дуже цікавий корисний досвід Сербії в боротьбі з COVID-19. За його словами, чеські епідеміологи, що входять у делегацію, ознайомилися із системою електронної реєстрації всіх, хто був вакцинований, а також з тим, як і за якими критеріями встановлювалися пріоритети в проведенні імунізації населення. Бабіш подякував сербським фахівцям за те, що вони щедро ділилися своїм досвідом, і чеським епідеміологам удалося отримати потрібну інформацію і чітке уявлення про те, як вибудувано систему масової вакцинації в Сербії. Цей досвід негайно буде впроваджено і в Чехії.

Ана Брнабич і сербські епідеміологи відзначили, що успішне протистояння в боротьбі з коронавірусом було забезпечено великим обсягом госпіталізації. Для цього в усіх клініках країни створили спеціальні відділення для тих, хто заразився COVID-19, і за необхідності збільшували в них кількість ліжок. За її словами, у Сербії кількість госпіталізацій набагато більше, ніж в інших країнах. Вона наголосила, що в сербських пунктах вакцинації не відмовляють у цьому й громадянам сусідньої Чорногорії та Північної Македонії, діючи за принципом «здоровий сусід кращий, ніж хворий».