І хоча деякі міжнародні експерти розкритикували наших дипломатів через недостатню підготовку, втім, загалом виступи зафіксували, що Україна, як і раніше, зберігає широку підтримку Західного світу.

Так, голова української делегації для участі в ТКГ Леонід Кравчук розповів членам засідання, що Росія перетворила тимчасово окуповані окремі райони Донецької і Луганської областей, а також півострів Крим, на свій великий військовий форпост. «Звичайною практикою стало незаконне перетинання непідконтрольної Україні ділянки кордону російськими вантажними ешелонами, автомобільними колонами, які доставляють на тимчасово окуповану територію озброєння, боєприпаси і персонал. Повинен сказати, що на сьогодні вже нікого не вводять в оману спроби Росії переконати міжнародне співтовариство в тому, що в Україні, мовляв, немає російських військ, зброї або найманців. Фактично, Російська Федерація перетворила окремі райони Донецької і Луганської областей, а також Крим на свій великий військовий форпост. Росія продовжує видавати сотні тисяч російських паспортів українським громадянам, які проживають на окупованих територіях».

З такою позицією солідарні й США. Постійний представник цієї країни в ООН Родні Гантер у своєму виступі зазначив, що протягом останнього року Росія не тільки не зробила кроків щодо врегулювання конфлікту на українському Донбасі, а й ще більше активізувала зусилля з дестабілізації України та підриву її суверенітету, передає Укрінформ. Він наголосив, що Москва «впродовж останнього року лише активізувала зусилля» щодо дестабілізації в Україні», а також підриву українського суверенітету.

Водночас заступник генсека ООН Розмарі ді Карло (на знімку) нагадала, що після саміту «нормандської четвірки» з’явився «стриманий оптимізм стосовно перспектив врегулювання конфлікту на сході України», але загальна ситуація залишається нестабільною.

Фото з сайту ООН Евана ШНАЙДЕРА.