Поляків закликають бути особливо обережними тепер, бо ризик зараження набагато вищий, ніж це було під час другої та першої хвиль. Пояснюють це новими, більш заразними, штамами, зокрема, британським та південноафриканським.

На підтвердження цього наводять реєстроване впродовж кількох тижнів поспіль зростання заражень COVID. Для порівняння: в середу — 12 146 заражень і 372 померлі, тоді як тиждень тому кількість інфікованих сягала позначки 8 700 та 279 смертей.

У зв’язку з цим в середу уряд оголосив про запровадження з 27 лютого нових обмежень. В їх основі принцип регіоналізації. Жорсткі обмеження повернули поки що в одному з воєводств — Вармінсько-Мазурському. Зокрема, знову переведено на дистанційне навчання учнів перших—третіх класів початкової школи (нагадаємо, що це єдина категорія школярів, якій повернули стаціонарне навчання в січні). Також повернуто заборони, які скасували лишень два тижні тому після тривалого (з листопада) локдауну: закрито готелі й пансіонати, торговельні центри, басейни, тенісні корти, музеї, театри та кінотеатри. Міністр охорони здоров’я Адам Нєдзєльскі назвав цей захід уряду «1/16 кроку назад», маючи на увазі, що жорсткі правила повертаються в одному з шістнадцяти воєводств (відповідник українських областей) країни.

Натомість усі поляки й надалі мають носити маски. Якщо досі в цьому питанні була довільність — люди масово використовували шарфи, прозорі щитки, хустини та бандани, то від суботи в публічних місцях єдиним дозволеним елементом захисту рота і носа в Польщі, котрий, як підкреслив міністр охорони здоров’я, «вимагається в категоричній формі», є маска, а щитки — лише як додаток до масок, які мають щільно прилягати до обличчя. Останні натомість можуть використовуватися довільних видів, хоча рекомендованими урядом і епідеміологами є хірургічні та маски типу FFP2 i FFP3. Епідеміологи рекомендують поступово відмовлятися від одноразових масок.

Новим розпорядженням вводиться карантин для осіб, які в’їжджають на територію Польщі через її південні кордоні, у зв’язку з погіршенням епідемічної ситуації в Чехії та Словаччині. Єдиними, хто звільняється від карантину, є особи, які представлять дійсний негативний тест на наявність коронавірусу або пройшли щеплення двома дозами вакцини.

Тим часом польські лікарі, котрі перебувають на передовій боротьби з коронавірусом, наголошують на відмінності нової хвилі від попередніх. Вони звертають увагу на те, що клінічні випадки під час першої та другої хвиль були «менш злоякісні» — перебіг захворювання проходив у легшій формі. Натомість нині до лікарень потрапляють люди з дуже тяжкою формою дихальної недостатності. Здебільшого це стосується пацієнтів із «букетами» захворювань та старшого віку, яких раніше вдавалося рятувати, а нині, на жаль, ні. Лікарі пояснюють це тим, що «в інфекції коронавірусу з’явилось щось нове, чого ще не вдалося ідентифікувати».

Головним вогнищем польської третьої хвилі експерти вважають приїзд на різдвяно-новорічні свята співвітчизників, які працюють у Великій Британії, а також скасування дистанційного навчання для 1—3 класів початкової школи.