«Моя звістка українцям ось яка: ви можете розраховувати й покладатися на постійну підтримку Європейського Союзу. ЄС підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Ми вважаємо, що всі повинні визнавати міжнародно визнані кордони», - на цьому наголосив Президент Європейської ради Шарль Мішель під час свого перебування в Луганській області.

Разом із Президентом України Володимиром Зеленським він долучився у режимі відеовключення до Всеукраїнського форуму «Україна 30. Розвиток правосуддя» з контрольного пункту в'їзду-виїзду (КПВВ) «Щастя». Також Ш. Мішель зустрівся з командуванням Об'єднаних сил та спостерігачами Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Учора в Києві він провів зустріч із представниками антикорупційних інституцій та відвідав центр вакцинації. Завершальною частиною візиту до столиці стали переговори та спільна прес-конференція з Володимиром Зеленським.

Українці заслуговують на судову систему, що поважатиме правосуддя

Виступаючи на форумі «Україна 30. Розвиток правосуддя», В. Зеленський заявив, що невдовзі підпише указ щодо реалізації трирічної Стратегії розвитку органів правосуддя та конституційного судочинства. За словами глави держави, європейські партнери підтримують українську владу не лише в урегулюванні конфлікту на Донбасі, а й у багатьох інших питаннях, зокрема, в проведенні судової реформи та вдосконаленні судової системи України.

Володимир Зеленський також висловив подяку Президенту Європейської ради та усьому Євросоюзу за важливу експертну допомогу для побудови в нашій державі стійкої та незалежної судової системи.

Шарль Мішель, зі свого боку, додав: «Українські громадяни заслуговують на судову систему, що поважатиме правосуддя, застосовуватиме його й демонструватиме, що немає безкарності для злочинів». Він зазначив, що ЄС підтримуватиме Україну на всіх етапах становлення верховенства права, а недавні рішення Конституційного Суду тільки підкреслили необхідність посилення уваги до судової системи України. За його словами, судова реформа дозволить українцям побудувати інститути влади й поліпшити умови для бізнесу та інвестицій в Україні. Голова Європейської ради при цьому нагадав, що боротьба з корупцією і здійснення комплексної судової реформи є зобов'язанням України щодо Угоди про асоціацію з ЄС і умовою отримання другої частини макрофінансової допомоги ЄС.

Напередодні, на зустрічі в Києві, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль і Президент Європейської ради Шарль Мішель обговорили Угоду про асоціацію України з Євросоюзом. Українська сторона привітала ухвалену Європейським парламентом доповідь щодо імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. В Україні заявили, що документ містить важливі сигнали для подальшої співпраці.

КПВВ відповідає сучасним вимогам

Володимир Зеленський і Шарль Мішель (на знімку) під час спільного огляду Центру надання адміністративних послуг на контрольному пункті в'їзду-виїзду «Щастя» відзначили, що ЦНАП обладнаний відповідно до сучасних вимог, у ньому створено комфортні умови як для персоналу, так і для клієнтів. Центр надає 84 адміністративні послуги. Зокрема, це державна реєстрація речових прав, бізнесу, послуги соціального характеру та послуги пенсійного забезпечення.

Звертаючись до президента Європейської ради, глава держави сказав:

«Сьогодні на власні очі, пане Президенте, ви побачили руйнівні наслідки війни на сході та що робить Україна для покращення надзвичайно складного становища своїх громадян на тимчасово окупованих територіях. «Щастя» у цьому плані є показовим місцем. Це межа, яка тимчасово відділяє окуповану частину України від решти вільної, демократичної, сучасної України. Межа, що сьогодні розташована в серці Європи, штучно та силоміць відділяє людей від верховенства права, прав людини, свободи та гідного життя». В. Зеленський також додав, що присутність на лінії розмежування лідера Європейського Союзу - це демонстрація того, що Україна не залишається наодинці в цих зусиллях.

Президент України висловив глибоку вдячність Європейському Союзу та особисто Шарлю Мішелю за політичну підтримку, дипломатичний і санкційний тиск на Російську Федерацію задля виконання нею Мінських домовленостей та деокупації українських територій. «Переконаний, що Європейська рада під головуванням Шарля Мішеля наприкінці цього місяця матиме жорстку позицію стосовно агресії проти України», - сказав глава держави.

Єдиний шлях до миру - це повне виконання Мінських угод

Санкції ЄС проти РФ залишаться в силі доти, поки не будуть реалізовані Мінські угоди. Наголошуючи на цьому під час свого перебування на Луганщині, Шарль Мішель заявив: «Ганебна реальність така, що люди продовжують помирати тут і стикаються із жахливими наслідками конфлікту. Єдиний шлях вперед - це повне виконання Мінських угод. Санкції ЄС проти Росії залишаться в силі доти, поки їх реалізація не стане реальністю».

Шарль Мішель також закликав РФ забезпечити повний доступ СММ ОБСЄ до окупованого Донбасу і повернутися до СЦКК. «Ми очікуємо, що Росія забезпечить повний доступ СММ ОБСЄ до всіх територій України, які не контролюються урядом, - сказав він. - Пандемія COVID-19 не повинна використовуватися як привід для подальшого відділення цих регіонів від України. Ми також закликаємо Росію повернутися до Спільного центру контролю і координації».

Президент Європейської ради зазначив, що повне припинення вогню, збільшення кількості пунктів пропуску та подальше розмінування дозволять поліпшити життя людей по обидва боки лінії зіткнення, і ЄС готовий підтримувати ці зусилля. «На жаль, Росія не відповіла взаємністю на позитивні кроки України для втілення Мінських угод, і саме тому наші економічні санкції проти Росії залишаться в силі. Росія є частиною цього конфлікту, а не посередником», - заявив Мішель.

Брюссель розпочинає нову програму підтримки

У 2021 році ЄС розпочинає нову програму підтримки економічного розвитку та надання державних послуг на Донбасі. Про це також йшлося під час перебування Шарля Мішеля та Володимира Зеленського в Луганській області.

«ЄС надав значну підтримку Україні для пом'якшення впливу конфлікту, й цього року ми розпочинаємо нову програму для підтримки економічного розвитку та надання державних послуг у цьому регіоні. Це також передбачатиме фінансування пунктів в'їзду-виїзду», - наголосив Президент Європейської ради.

Володимир Зеленський підтвердив прагнення України, аби українці на тимчасово окупованих територіях зберігали надійні, зручні та безпечні канали зв'язку з Батьківщиною. «Україна робить усе можливе, щоб наші громадяни, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, відчували максимальну підтримку держави», - наголосив він.

Глава держави також відзначив масштабні зусилля Євросоюзу для полегшення гуманітарної ситуації на тимчасово окупованих територіях України та в зоні конфлікту, для допомоги в розмінуванні та забезпеченні фінансування Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Водночас Президент зауважив, що ці прагнення України наштовхуються на абсолютно деструктивну позицію Російської Федерації. «Російська сторона, яка так давно наполягала на відкритті пункту пропуску в Щасті, продовжує блокувати його роботу, власне, так само, як це відбувається і в Золотому. Немає безперешкодного доступу міжнародних гуманітарних організацій до постраждалого населення та незаконно утримуваних осіб. Такий підхід є неприйнятним, негуманним і деструктивним», - заявив Володимир Зеленський.

Глава держави також звернув увагу на те, що останніми тижнями відбуваються регулярні провокації з боку незаконних збройних формувань, які ускладнюють ситуацію на сході України і шлях до миру. «Продовжують гинути наші військові, наші хлопці. Лише протягом останніх десяти днів ми втратили двох наших захисників, двох героїв», - сказав В. Зеленський.

Зі свого боку Президент Європейської ради зазначив, що побачив на власні очі, як та робота, яку проводить Україна в співпраці з міжнародними партнерами на лінії зіткнення на Донбасі, покращує щоденне життя людей. «І я також побачив вплив прямої допомоги ЄС тут, у «Щасті», - додав він.

У пріоритеті - соціальна адаптація внутрішньо переміщених осіб

На КПВВ «Щастя» Володимир Зеленський і Шарль Мішель зустрілися з представниками міжнародних гуманітарних місій на Донбасі. Вони оглянули мобільний Центр надання адміністративних послуг, який забезпечує якісний сервіс для людей, котрі не можуть дістатися стаціонарних будівель ЦНАПів. Зокрема, це літні мешканці прифронтових населених пунктів.

«Ми отримали мобільний центр завдяки нашим гуманітарним партнерам у межах Програми розвитку ООН. Такі центри можуть їздити та надавати сервіс людям на місцях», - зазначив віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

Представники Агентства ООН у справах біженців розповіли про важливість соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб із тимчасово окупованих територій. А співробітники місії Міжнародного комітету Червоного Хреста поінформували про гуманітарні ініціативи щодо захисту літніх людей, які проживають на лінії розмежування.

Важливість підписаного закону про протимінну діяльність підтвердили представники Danish Demining Group і HALO Trust, які опікуються проблемою розмінування територій. За їхніми словами, цей документ пришвидшить роботи з розмінування та допоможе зменшити кількість жертв від вибухів мін. Водночас, за їхніми словами, необхідним є продовжити впровадження законодавчих норм щодо розмінування на сході.

Представники СММ ОБСЄ розповіли Володимиру Зеленському та Шарлю Мішелю про особливості роботи на Донбасі й продемонстрували спеціальні автомобілі та безпілотники, які є в їхньому розпорядженні.

Володимир Зеленський і Шарль Мішель подякували гуманітарним місіям за їхню діяльність на сході України. Підкреслюючи важливість роботи цих місій на лінії розмежування, Президент України сказав: «Ви надаєте безцінну допомогу в реалізації наших мирних ініціатив та підтримуєте мирне населення. Саме ваші ініціативи рятують людські життя у складних умовах прифронтового Донбасу».

Фото зі сторінки у Твіттері Шарля МІШЕЛЯ.