Про це заявили на вчорашньому брифінгу, присвяченому всесвітньому дню переробки відходів (18 березня), народні депутати міжфракційного об’єднання «Енергетика і довкілля».

«В українському парламенті можуть показати приклад — як треба поводитися з відходами», — зазначила народний депутат Леся Василенко (фракція «Голос») і додала, що в парламентсько-урядовому кварталі щодня викидається 100 кг сміття (пластикові пакети, стаканчики, папір, тверді побутові відходи тощо). Отже, на її переконання, потрібний системний підхід до сортування сміття і політична воля керівництва. «А ще — мають з’явитися екологічні менеджери, які здатні своїми активними відповідальними діями зрушити зміни в корпоративній структурі певної організації», — запропонувала Леся Василенко.

Вона оперувала невтішними фактами: на нелегальних сміттєзвалищах (а їх в Україні понад 30 тисяч) відходи не просто гниють, а отруюють українців і вбивають довкілля. «А могло бути все інакше. Це називається циркулярна економіка. Тобто інший споживацький принцип: кожен предмет розцінюється як сировина і має друге життя. Недаремно відходи називають сьомим ресурсом», — зазначила парламентарка.

Співголова об’єднання Олександр Маріковський («Слуга народу») запропонував, щоб кожен українець святкував 18 березня своєю відповідальністю і навчився сортувати окремо свої побутові відходи: паперові, пластикові, харчові, скло тощо.

«Якщо кожен зможе так зробити, то у нас не буде отруюватися земля, на якій розростаються сміттєзвалища», — наголосив народний обранець і додав, що нині у Верховній Раді готується законопроект про осучаснення системи управління відходами — про сортування, створення інфраструктурних об’єктів тощо. «Так, — резюмував він, — щоб у підсумку ми отримали прекрасну можливість споглядати на природу, а не на гори відходів і отруєні водойми».

«Давайте зробимо чисте довкілля разом», — закликали народні депутати.

Вл. інф.