Руслан Стефанчук зазначив, що Верховна Рада України ухвалила цілу низку необхідних для України рішень. «Це 21 законопроект, які регулюють відносини, що склалися у період воєнного стану», - сказав він.

Парламент разом з Президентом України та Урядом швидко і оперативно відреагували на потреби сьогодення, зокрема було проголосовано продовження воєнного стану на 30 днів, внесено зміни до податкового кодексу щодо оподаткування нафтопродуктів, паливно-моторних масел для того, щоб знизити акцизи та податки на цей об’єкт оподаткування і відповідно знизити ціну у період воєнного стану.

Голова Парламенту зазначив, що крім цього було підтримано низку законопроектів, пов’язаних із соціальним напрямком. Зокрема, щодо визначення такої категорії осіб як сім’ї загиблих Захисників та Захисниць України. А також спростили звільнення від військової служби осіб з інвалідністю.

Ухвалено також законодавчі акти, пов’язані з військовими, зокрема щодо запровадження в Україні "бойового імунітету". Це стосується зняття відповідальності за ті чи інші рішення, важливі і необхідні для перемоги.

Руслан Стефанчук також відзначив ухвалення законопроекту щодо оптимізації дій поліції, у тому числі в умовах воєнного стану; скасування запобіжного заходу для призову на військову службу під час мобілізації, а також дотримання державних гарантій в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуацій.

Окремо розглядалося питання щодо розслідування «по гарячих слідах» і протидії кіберзлочинності в Україні.

За словами Голови Парламенту, «розглянуто низку бюджетних питань, зокрема ті, які дають можливість отримати прибуток до держбюджету України».

Проголосовано також законопроекти, пов’язані із діяльністю судів. 

«Оскільки в цей період не сформована Вища рада правосуддя, ми прописали особливості діяльності в цей період, всі питання, пов’язані з виконавчим провадженням і окремо із забезпеченням функціонування інформаційно-комунікаційних систем, систем електронних комунікацій і публічних електронних реєстрів», - уточнив політик.

Також було перенесено дату набрання закону про службу військового капеланства з липня на день опублікування, «тому що капелани вже повинні діяти у відповідних частинах».

Було приділено увагу сфері довкілля та цивільного стану у період воєнного стану, збільшено чисельність військовослужбовців Державної прикордонної служби України.

Окремо прийняли законопроект про особливості організації трудових відносин в умовах воєнного стану. 

«Також попрацювали над питанням щодо забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованих територіях, щоб не допустити такої ситуації, яка потенційно могла статися  у Херсоні щодо проведення референдумів. Відтепер такі рішення будуть прийматися виключно РНБО», - сказав Руслан Стефанчук.

Голова Парламенту акцентував увагу на особливо важливому проголосованому ресурсному законопроекту - щодо запровадження диференційної ренти – плати за видобування природного газу.

«Щоб коли йде надприбуток з видобування газу, власники газових родовищ могли поділитися прибутком з українською армією», - уточнив Руслан Стефанчук.

За його словами, всі рішення спрямовані на період воєнного стану в Україні. 

«Ми щиро сподіваємося, що по завершенню воєнного стану необхідність деяких з них відпаде. А станом на зараз ми сформували абсолютно новий порядок денний для того, щоб Україна могла функціонувати як нормальна країна», - сказав він.

Голова Парламенту поінформував  про вихід деяких народних депутатів з фракції ОПЗЖ. 

«Такі заяви ще надходять і, зокрема, заяву від народного депутата Киви про те, що він хоче скласти свої повноваження, Парламент підтримав конституційною більшістю», - уточнив він.

Руслан Стефанчук зазначив, що Верховна Рада України продовжує працювати і ближчим часом, коли будуть напрацьовані нові законопроекти, Парламент знову збереться, щоб прийняти необхідні закони.

«Ми обов’язково переможемо. Парламент з народом України і Слава 

Україні!» - наголосив Голова Верховної Ради.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України