Тривала словесна перепалка прем'єр-міністра Північної Македонії Зорана Заєва та лідера найбільшої опозиційної партії країни Внутрішня Македонська Революційна Організація -- Демократична Партія за Македонську Національну Єдність (ВМРО-ДПМНЄ) Хрістіана Міцкоскі, що виникла на тему перепису населення, завершилася їхнім примиренням. ВМРО-ДПМНЄ виступала проти проведення перепису під час пандемії. Перерахунок громадян країни, які живуть за кордоном, почався в електронному форматі з 1 березня. Але потім у домівки македонців, у яких немає комп'ютерів чи іншої електронної техніки, мали піти переписувачі, щоб завершити перелік населення до 21 квітня. Міцкоскі заявив, що його партія почне агітувати людей за те, щоб вони не відчиняли дверей стороннім, які можуть розносити небезпечні віруси. Тим більше що ті будуть у масках. "А раптом до них заявляться грабіжники!", - попередив лідер опозиції. І додав: "Я і тисячі інших громадян не відчинимо дверей навіть, якщо за ними стоятимуть Зоран Заєв разом з Венко Філіпче (міністр охорони здоров'я) і Апостолом Сімовскі (керівник статистичної служби)". 

У відповідь уряд пригрозив кримінальною відповідальністю за ігнорування важливого державного акту. Щоб завершити перепис, який допоможе встановити точну кількість жителів країни, а також окремих міст, влада не виключила - переписувачі ходитимуть з поліцейськими, які можуть вимагати впустити їх до квартири. 

"Нехай спробують силою рухати перепис і побачать, чим це скінчиться. Якщо уряд вдаватиметься до погроз застосування сили, то "сила народить ще більшу силу", - пообіцяв керівник ВМРО-ДПМНЄ, яку підтримують багато громадян, особливо літнього віку. 

Мабуть, після таких заяв Зоран Заєв вирішив не загострювати ситуацію й у понеділок знову сіл за стіл переговорів із Хрістіаном Міцкоскі. Переговори затягнулися до самого вечора, торкнувшись не тільки теми перепису, а й місцевих виборів, які мають пройти цієї осені, внесення поправок до Виборчого кодексу. Ввечері Заєв та Міцкоскі вийшли до журналістів і повідомили, що дійшли згоди: за нинішньої епідеміологічної обстановки проведення перепису може бути небезпечним для життя громадян. Тому перепис у країні почнеться 5 вересня. До початку перепису переписувачі повинні пройти імунізацію двома необхідними дозами вакцини від COVID-19. А от македонці, які живуть в інших країнах, зможуть брати участь у переписі в електронному форматі до 30 вересня. Зоран Заєв уточнив, що до кінця березня вже 170 тисяч представників македонської діаспори заповнили переписні аркуші й відправили їх на електронну пошту служби статистики.

Прем'єр також поінформував, що на більш пізній термін перенесені й вибори місцевих органів влади. Вони відбудуться в другій половині жовтня, а передвиборна кампанія має стартувати 30 вересня. До цього часу більша частина громадян країни вже пройде вакцинацію й одержить захист від коронавірусу.

Північномакедонські й албанські ЗМІ, які уважно стежать за подіями в сусідів, зазначають: у Північній Македонії перепис населення не проводиться вже 18 років, і вона єдина країна в Європі, яка не має точних демографічних даних. Офіційно вважається, що в країні налічується 2,2 мільйона людей, але деякі державні інститути, що займаються оперативним і перспективним плануванням, за вихідну точку беруть рубіж в 1,5 мільйона. Хоча впевнені, що їх все-таки на кілька тисяч менше.