Його представники лобіювали продаж захисних медичних масок. У зв’язку з цим Бундестаг заявив, що депутатські правила відтепер будуть жорсткішими.

Політичні сили — члени правлячої коаліції узгодили нові правила прозорості для діяльності депутатів. Документ днями представили політики ХДС/ХСС та їхні партнери — соціал-демократи (Соціал-демократична партія Німеччини), передає агенція dpa.

Новий регламент зобов’яже депутатів оприлюднювати точні звіти про їхні додаткові доходи, котрі становитимуть понад одну тисячу євро. Крім того, після ухвалення документа парламентаріям заборонять лобіювання будь-яких проектів від імені третіх осіб та отримання оплати за депутатські публічні виступи.

Нагадаю, що підставою для напруженого обговорення став корупційний скандал, у результаті якого рейтинг довіри виборців до партії Ангели Меркель рухнув до рекордно низького рівня. А на тлі занадто повільного розгортання кампанії вакцинування населення і дедалі жорсткіших і заплутаніших карантинних обмежень соціологи та політологи вже нині прогнозують обом партіям гірші результати на вересневих виборах до Бундестагу.

«Нинішній тиждень був кепським для ХДС/ХСС. Нам потрібно знову навчитися воювати. Чимало людей, здається, втрачають самовладання, а якщо ви нервуєте, то ви програєте вибори», — заявив один із претендентів на посаду канцлера глава ХСС Маркус Зедер. Також він припустив, що з такими рейтингами партійний тандем ризикує опинитися в опозиції.

«Масковий скандал» спалахнув напередодні двох ключових виборів наприкінці лютого, коли консерватори показали свої найгірші результати в землях Баден-Вюртемберг і Рейнланд-Пфальц. Першими потрапили під вогонь викриттів баварський депутат від ХСС Георг Нюссляйн та його колега з ХДС Ніколас Лебель. Обох звинуватили в отриманні грошей від постачальників масок: один лобіював інтереси компанії, другий був посередником.

Інші депутати пішли у відставку через конфлікт інтересів, котрий виходить за межі «маскового скандалу». Останнім із них став депутат із Тюрінгії Марк Гауптманн. Спочатку він відмовився від мандата, а згодом вийшов і з партії. Гауптман був одним з кількох парламентаріїв від ХДС, котрих обвинуватили в отриманні плати за лобіювання від імені Азербайджану.

У скандалі був замішаний, принаймні дотично, федеральний міністр охорони здоров’я Єнс Шпан. За інформацією ЗМІ, торік під час найбільшого дефіциту МОЗ ФРН придбало партію захисних медичних масок у видавничого дому Burda, котрим керує Даніель Функе — чоловік Єнса Шпана.

Берлін.