На знімку: міністри оборони США — Ллойд Остін і України — Андрій Таран.

Так, у четвер, 1 квітня, Держдепартамент США застеріг Росію щодо «залякування» України. Зокрема, речник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що Вашингтон стурбований ситуацією і категорично відкидає «будь-які агресивні дії, що мають на меті залякати й погрожувати нашому партнеру Україні». Нед Прайс зауважив, що міністр оборони США Ллойд Остін і держсекретар Ентоні Блінкен мали стосовно цього телефонні бесіди з українськими 
колегами. 

Як повідомила прес-служба Міністерства оборони України, під час телефонної бесіди з міністром оборони Андрієм Тараном Ллойд Остін передав запевнення у готовності США підтримувати Україну в умовах триваючої агресії Росії на Донбасі та в Криму. Міністр оборони США наголосив, що в разі ескалації російської агресії Сполучені Штати не залишать Україну наодинці й не допустять реалізації агресивних устремлінь Російської Федерації стосовно України.

«Стратегічний діалог на рівні керівників оборонних відомств України та США не просто підтримується, він — динамічно розвивається. Американські партнери активно ініціюють контакти, висловлюють щиру стурбованість спробами Росії загострити ситуацію навколо України. Дзвінок американського колеги є яскравою демонстрацією проактивної позиції США в підтримці суверенітету та кроків з відновлення територіальної цілісності України», — зазначив Андрій Таран, повідомляє прес-служба Міністерства оборони.

«З 2014 року, США виділили понад два мільярди доларів безпекової допомоги Україні, включно з пакетом у 125 мільйонів доларів, про який було оголошено нещодавно, котрий включає оборонні озброєння та інші ключові засоби для підвищення смертоносності, управління та поінформованості Збройних сил України», — йдеться у повідомленні Міноборони США.

На своїй сторінці у Твіттері Ллойд Остін повідомив, що під час розмови з Андрієм Тараном підтвердив непохитну підтримку з боку США суверенітету, територіальної цілісності та євроатлантичних прагнень України.

Нагадаємо, що 31 березня під час розмови з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою держсекретар США Ентоні Блінкен так само «підтвердив непохитну підтримку Сполученими Штатами суверенітету і територіальної цілісності України в умовах триваючої агресії Росії на Донбасі й в Криму». А в четвер Дмитро Кулеба мав телефонну розмову з міністром закордонних справ Канади Марком Гарно. І головною її темою знову було загострення Російською Федерацією безпекової ситуації на лінії дотику з тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей і в Криму. Дмитро Кулеба поінформував Марка Гарно про небажання Росії підтвердити свою відданість режиму припинення вогню, наголосив на загрозах нарощування російської військової присутності в безпосередній близькості до України, підкреслив важливість посилення міжнародного тиску на Росію з метою деескалації ситуації, інформує прес-служба МЗС. «Україна вдячна своїм друзям і партнерам за солідарність на тлі загострення Росією безпекової ситуації. Ми виступаємо за продовження переговорів, і Москва має усвідомлювати, що за будь-який новий сплеск збройної агресії їй доведеться сплатити ціну», — наголосив Дмитро Кулеба. Принагідно міністр подякував Канаді за запровадження цього тижня додаткових санкцій проти Росії у зв’язку з тимчасовою окупацією Кримського півострова.
На тлі нарощення присутності військ Росії на кордоні з Україною та загострення на сході 1 квітня провела позачергове засідання Північноатлантична рада НАТО. Посли обговорили ескалацію на Донбасі й «поділилися стурбованістю з приводу нещодавніх великомасштабних воєнних дій Росії в Україні й навколо неї». Вони заявили, що Москва підриває мирні зусилля на сході України, і пообіцяли пильно стежити за розвитком ситуації.

Тим часом, як повідомило видання Politico з посиланням на військові джерела, на тлі загострення напруженості на сході України та посилення бойових дій, в результаті яких загинули українські військові, Європейське командування ЗС США підняло свій статус попередження про загрозу до найвищого рівня.

Фото з сайту Міністерства оборони України.