Соціологи також вважають, що пандемія може вплинути на виборчу активність громадян, і її зараз дуже важко передбачити.

Згідно з останнім соціологічним опитуванням, проведеним агентством «Альфа рісерч», 10 відсотків з тих, хто хоче голосувати, дуже бояться йти на виборчі дільниці, ще 36 – сумніваються, що це слід робити під час піка пандемії у країні. Якщо ці 46 відсотків виборців залишаться вдома, то загальна активність буде нижча за 50 відсотків, що призведе до непередбачуваних результатів. «Альфа рісерч» попереджає: це найпесимістичніший сценарій. І висловлює сподівання, що в неділю все-таки проголосують 2,6-2,8 мільйона осіб. А це означає, що виборча активність буде трохи більша 51 відсотка. При цьому 75 відсотків опитаних заявили, що ще до відкриття передвиборної компанії твердо вирішили – за яку партію голосуватимуть. 11,6 відсотка визначилися під час передвиборної кампанії, коли лідери політичних сил представляли свої довгострокові програми, а ще 13,3 – зізналися, що обиратимуть за кого віддати голос безпосередньо перед урною з бюлетенем. Соціологи попереджають, що ті, хто сумнівається, взагалі можуть відмовитися від голосування.

Узагальнюючи результати опитування, соціолог «Альфа рісерч» Боряна Димитрова упевнена, що на місця в майбутньому складі парламенту можуть твердо розраховувати чотири політичні сили. За три дні до виборів трохи більш 28 відсотків респондентів знову віддали перевагу правлячій партії ГЄРБ. Болгарська соціалістична партія отримає 19,8 відсотка голосів виборців. Нову партію «Є такий народ», яку створив і виводить на політичну арену відомий шоумен Славі Трифонов, готові підтримати 12,7 відсотка болгар. А незмінний учасник усіх парламентських виборів – Рух за права й свободи (РПС), який представляє інтереси турецької меншини, залишиться на четвертому місці з 12,5 відсотка. Виборчий поріг у чотири відсотки можуть подолати ще три невеликі партії лівого спрямування, а решті залишається розраховувати тільки на диво. Якщо воно не станеться, то всі будуть за дверима Народних зборів.

Із цього передвиборного розкладу зрозуміло, що жодній з партій не вдасться одноосібно сформувати уряд і керувати країною. Буде потрібно створення коаліційної більшості. Партія ГЄРБ, яка в разі перемоги першою одержить мандат на формування уряду, не може розраховувати на підтримку трьох політичних сил, які займуть місця за нею. У БСП, «Є такий народ» і РПС давно заявили, що категорично проти будь-якого союзу з ГЄРБ. Її лідер Бойко Борисов може розраховувати тільки на те, що станеться диво й місця в парламенті отримають невеликі демократичні партії, яким дуже хочеться взяти участь у керуванні державою.

Найімовірнішим коаліційним партнером знову може стати націоналістична партія ВМРО. Але, за результатами останнього опитування, вона може одержати лише 4 відсотки голосів, а цього недостатньо для створення нового коаліційного уряду. Якщо ж не отримає навіть цього мінімуму, тоді ГЄРБ може опинитися зі своїми прогнозованими 26-28 відсотками голосів у повному вакуумі.

Хоча лідер партії ГЄРБ і прем'єр-міністр Бойко Борисов у передвиборний період зберігав незворушну впевненість у новій перемозі. Він навіть не брав участі у традиційній появі на екранах телевізорів. Борисов до останнього об'їжджав важливі будівництва в країні – магістралей, трубопроводів, зустрічався з робітниками, фермерами й пенсіонерами в містах і селах. Тобто агітував справами.

Але в партійних лавах явно відчувалася занепокоєність щодо долі виборів. Адже проти партії ГЄРБ і її лідера було організовано таку потужну пропагандистську кампанію, що мимоволі зароджувався сумнів у перемозі.

У четвер, тобто останній день, коли дозволялася агітація, президент Румен Радев завдав ще одного удару по репутації уряду. В зверненні до громадянам він заявив: «Завершився термін дії ще одного мандата, який відзначений скандалами, викриттями, протестами та економічною кризою. Довіра до старого складу Народних зборів давно впала. Тисячі болгар вимагали проведення дострокових парламентських виборів ще влітку минулого року. Було отримано відмову, аргументовану тим, що під час пандемії вибори проводити не слід. Зараз настав час чергових виборів, нових ідей, нових людей і нової довіри до державних інституцій. Тому закликаю усіх вас, повнолітніх болгар: думайте, зважуйте, голосуйте. У неділю все залежить від нас… Хто не голосує, залишає долю батьківщини, свою і близьких людей на чужий вибір… Ми тільки раз на чотири роки маємо право сказати слово стосовно свого майбутнього».

Цей спіч президента підтверджує, що навіть в разі перемоги Бойко Борисов повинен за місяць знайти коаліційних партнерів. Якщо цього не станеться, то президент із великим задоволенням передасть мандат другій політичній силі – Болгарської соціалістичної партії. У її лавах уже давно визначено кандидатів на міністерські посади, підготовлено програму дій на чотири роки. Біда соціалістів у тому, що лідер партії «Є такий народ» ще на старті передвиборчої кампанії відмовив їм у підтримці. А сама БСП, утім, як і всі інші учасники виборів, обіцяла своїм виборцям, що не зрадить національні інтереси й не піде на союз із протурецьким Рухом за права й свободи. Але, як кажуть у нас, обіцяти не значить одружитися! Прагнення соціалістів до отримання влади в країні настільки велике, що вони постараються вигадати десятки формулювань для того, щоб порушити її. Наприклад, «про пріоритет національних інтересів над партійними амбіціями», «про прагнення не допустити гострої політичної кризи», «прагнення заощадити бюджетні кошти, які доведеться витрачати на проведення повторних виборів». Приміром, коли на чолі БСП стояв Сергей Станіщев, йому довелося йти на союз із РПС, щоб керувати урядом. За що соціалістам не раз дорікали.

Однак не тільки політологи, а й пересічні громадяни можуть лише гадати про майбутніх коаліційних партнерів переможців виборів. Зараз важливіше, щоб вони відбулися в неділю без ексцесів і з дотриманням усіх санітарних норм. За цим стежитиме оперативний штаб, створений при МВС. Він координуватиме роботу всіх санітарних, комунальних служб у день виборів. Понад 20 тисяч поліцейських стежитимуть за порядком. У повній готовності виїхати на виклик будуть не тільки машини швидкої допомоги, а й пожежні. До п'ятниці на безпеку було перевірено майже всі виборчі дільниці, на них встановлено охорону.

Тепер доля Болгарії залежить від мудрого рішення її громадян, від їхньої громадянської позиції, від прозорливості та інтуїції – за чиєї влади їм буде жити краще.