Торішній сезон для німецьких фермерів, котрі вирощують спаржу, був провальним, адже локдаун випав саме на місяці, коли збирання спаржі було в розпалі. Сезонники з Польщі та Румунії, котрих зазвичай запрошували для цієї роботи, не змогли потрапити до Німеччини. І хоч на польову толоку записалося чимало охочих, у тому числі студентів, частка вітамінних коренеплодів однак загинула. Приміром, тільки в Берліні та Бранденбурзі не дорахувалися 17% урожаю спаржі.

Цього року, як обіцяє Федеральне бюро з працевлаштування (BfA), все буде організовано по-іншому: відомство має намір збільшити кількість іноземних сезонних робітників. «Заявки на польові роботи подала така велика кількість зарубіжних охочих на них попрацювати, що відомство подумує про збільшення кількості збирачів урожаю», — повідомляє агенція dpa про рішення BfA.

Так, бюро із працевлаштування уже підписало угоду з представниками відповідних відомств Грузії, котра дозволяє в’їзд на територію Німеччини п’яти тисяч робітників. Вони впродовж кількох тижнів працюватимуть спочатку на збиранні спаржі, а потім і полуниць. До речі, з’ясувалося, що охочих попрацювати у ФРН набагато більше, ніж запитів від фермерів. За даними Асоціації східнонімецьких фермерів (Vosba), лише з Грузії запити на сезонні роботи подали понад 80 тисяч осіб. Тому цілком можливо, що відомство з працевлаштування збільшить кількість іноземних робітників ближче до початку сезону.

Звісно, грузинські сезонні робітники не будуть єдиними приїжджими, котрі працюватимуть на збиранні урожаю спаржі та полуниць. Адже навіть торік, коли проблема із сезонними робітниками вирішувалася поспішно, на польові роботи дозволили приїхати 40 тисячам іноземців. Для них створили достойні умови мешкання. Вочевидь і цього року вони не будуть гіршими.

Сезонні робітники працюватимуть у різних федеральних землях, але здебільшого в Баден-Вюртемберзі та Бранденбурзі. Працедавці мають платити іноземним робітникам установлену заробітну плату, але не зможуть включати в цю суму витрати на прибуття і від’їзд працівників. Віза в цьому разі не потрібна.

Берлін.