Президент США зазначив, що для нього дуже важлива Україна. Велику увагу було приділено розвитку демократій в обох країнах. Серед іншого говорили і про ситуацію на Донбасі, в Криму та деокупацію півострова. У відеозверненні Володимир Зеленський повідомив: «Ми детально обговорили ситуацію на Донбасі. Президент Байден запевнив мене, що Україна ніколи не залишиться наодинці проти агресії Росії». У Білому домі також повідомили, що «президент Байден підтвердив непохитну підтримку США суверенітету та територіальної цілісності України в умовах агресії Росії на Донбасі та в Криму».

В повідомленні, вміщеному на сайті Білого дому, зазначається, що Президент США «наголосив на прагненні своєї адміністрації активізувати наше стратегічне партнерство на підтримку плану Президента Зеленського щодо боротьби з корупцією та реалізації програми реформ, заснованої на наших спільних демократичних цінностях, що забезпечують справедливість, безпеку та процвітання для народу України».

Розмова президентів тривала майже 40 хвилин і відбулася на тлі загострення бойових дій на сході України та концентрації російських військ уздовж українського кордону і в окупованому Криму. Міжнародні експерти одноголосно назвали її сигналом Джо Байдена Володимиру Путіну, що Сполучені Штати не стоятимуть осторонь в разі, якщо Росія розпочне військову агресію щодо України.

Як повідомив Офіс Президента, під час розмови Володимир Зеленський розповів про ініціативу саміту Кримської платформи як майданчика, спрямованого на деокупацію Криму та захист прав українців на окупованому півострові. Він запросив Президента США взяти участь у першому саміті ініціативи та відвідати Україну в день її незалежності. Джо Байден зауважив, що з нетерпінням чекає на візит до України. Окрім того, Джо Байден висловив підтримку прогресу України в питанні здобуття членства в НАТО.

Також під час бесіди президенти говорили про роботу над встановленням та збереженням демократії. Володимир Зеленський наголосив, що політика України спрямована на системну деолігархізацію. Офіс Президента повідомив, що Володимир Зеленський детально зупинився на реформах, які впроваджуються в Україні. Зокрема, відзначив розбудову незалежної антикорупційної інфраструктури, поінформував про впровадження земельної реформи та реформу судочинства, а також реформування Конституційного Суду.

У ЄС закликають Кремль припинити «грати м’язами»

Концентрація військових сил РФ біля кордонів з Україною та ескалація ситуації на сході країни непокоїть і європейських партнерів. «Європейська правда» повідомила, що ймовірно цього тижня відбудуться телефонні перемовини Володимира Зеленського з Канцлером ФРН Ангелою Меркель та Президентом Франції Еммануелем Макроном.

А тим часом тривають телефонні консультації міністрів оборони та закордонних справ із західними колегами.

Так, у вихідні Дмитро Кулеба провів телефонні розмови з керівницею ОБСЄ, главою МЗС Швеції Анн Лінде, міністром закордонних справ ФРН Гайко Маасом, високим представником ЄС, віце-президентом Європейської комісії Жозепом Боррелем. Зокрема, він поінформував «про небажання РФ підтвердити відданість режиму припинення вогню, нарощування військової присутності поблизу кордонів нашої держави, інтенсивне поширення дезінформації», повідомляє прес-служба МЗС.

Жозеп Боррель запевнив у незмінній підтримці ЄС суверенітету та територіальної цілісності України: «Європейський Союз із вами», — сказав він. Боррель запросив Дмитра Кулебу взяти участь у засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС 19 квітня.

Міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас запевнив, що «Німеччина пильно стежить за ситуацією на українсько-російському кордоні та поділяє тверду позицію України щодо необхідності деескалації і підтвердження відданості режиму припинення вогню», інформує прес-служба МЗС України.

Окрім того, глави МЗС двох країн-посередниць в «нормандському форматі» Франції та Німеччини виступили зі спільною заявою. «Ми з великою пильністю стежимо за ситуацією, зокрема за пересуваннями російських військ, і закликаємо сторони до стриманості та негайної деескалації напруженості», йдеться в заяві. «Ми вітаємо продовження мандата Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні і закликаємо до припинення обмежень на її свободу пересування», наголошено в зверненні. Також Берлін і Париж учергове підтвердили підтримку суверенітету і територіальної цілісності України у її міжнародно визнаних кордонах.

Зі спільною заявою до РФ звернулися і депутати Європарламенту, закликавши Кремль припинити залякувати Україну. «Ми з великою тривогою спостерігаємо за продовженням нарощування російських збройних сил і провокаціями на сході України та поблизу України. Ми глибоко жалкуємо через продовження загибелі людей та шкоду, якої зазнає Україна… Ми закликаємо Росію зробити активні кроки щодо зниження напруженості шляхом припинення нарощування військ в Україні та поблизу неї, припинення військових провокацій і залякування стосовно України», — сказано у заяві.

Альтернативи НАТО немає

Тим часом у Києві знову голосно нагадують, що Україна чекає на План дій щодо членства в НАТО — організації, яка в неділю відзначила 72-річчя. Вітаючи партнерів з НАТО з річницею, Володимир Зеленський написав у Твіттері: «Сподіваємось на розширення нашої практичної співпраці для зміцнення євроатлантичної безпеки. Розраховуємо на підтримку союзників у наданні ПДЧ Україні. Армія України сильна і продовжує необхідні реформи».

Міністр оборони Андрій Таран також упевнений: «В протистоянні глобальним загрозам, таким як агресивна політика та дії Росії, які є також серйозним викликом для міжнародного миру та стабільності, наше партнерство з НАТО є вкрай важливим». «Навесні 2021 року ми знову переконуємося у безальтернативності вибору європейської та євроатлантичної інтеграції, розуміємо цінність безпеки та цивілізованої співпраці з країнами, які є стабільними, передбачуваними і демократичними партнерами», — зазначив міністр.