Чимало лікувальних закладів сигналізують про те, що у відділеннях інтенсивної терапії немає місць. Навіть найбільша лікарня країни — клінічний центр університету Любляни — перевантажена. Зараз там проходять лікування 145 пацієнтів, з яких 43 підключено до апаратів ШВЛ. Їхній стан критичний…

На початку тижня міністр охорони здоров’я  Янез Поклакар ознайомився з умовами лікування хворих у цьому закладі. Він рекомендував керівництву клінічного центру звільнити частину лікарських кабінетів, підсобні приміщення, щоб установити там додаткові ліжка для пацієнтів. За його словами, всі лікарні країни до кінця тижня мають забезпечити ще 179 місць для прийму хворих на ковід.

Лікарі зазначають, що третя хвиля пандемії буквально косить молодих людей. За їхніми спостереженнями, зараз середній вік тих, кого госпіталізують, на 10 років менше, ніж під час другої хвилі пандемії. Інфекціоніст клінічного центру Любляни Татьяна Зупанц повідомила журналістам, що зараз найстарішому пацієнтові, який проходить лікування, 96 років, а наймолодшому — 31. При цьому — вони в однаково тяжкому стані, і лікарі побоюються за їхнє життя.

Словенські ЗМІ зазначають, що лише тепер люди стали правильно оцінювати заходи, вжиті урядом для обмеження поширення коронавірусу. Раніше громадяни обурювалися через заборони на пересування країною, а особливо через те, що їм заборонили виїжджати за кордон.