На знімку: президенти України та Туреччини В. Зеленський і Р. Ердоган.

«Варто відзначити, що бачення Києва та Анкари збігаються — як щодо самих загроз, так і щодо шляхів належного реагування на ці загрози», — зазначив Володимир Зеленський у спільній з Реджепом Ердоганом заяві для ЗМІ за підсумками перемовин. Володимир Зеленський наголосив, що для України дуже важливою є підтримка Туреччини у справі відновлення суверенітету й територіальної цілісності. 

Р. Ердоган натомість відзначив, що «ситуацію на сході України потрібно вирішувати в мирний спосіб у межах міжнародного законодавства таким чином, щоб зберігалася територіальна цілісність». «Потрібно, щоб якомога швидше зупинилась ескалація, яку ми спостерігаємо, щоб була знижена напруга, і в межах виконання умов Мінських домовленостей знову відновилося перемир’я», — зауважив Президент Туреччини.

Володимир Зеленський також розповів турецькому колезі про порушення прав людини на Кримському півострові та його мілітаризацію. Він подякував Реджепу Ердогану за готовність долучитися до формату «Кримська платформа». «Це стане потужним сигналом, що Україна та її партнери рішуче налаштовані в питаннях деокупації українського півострова й захисту прав українського та кримськотатарського народів», — сказав Президент України.

Водночас лідери двох країн не обмежилися лише безпековими питаннями й розглянули також економічно-торгівельне співробітництво. Під їхнім головуванням відбулося Дев’яте засідання Стратегічної ради України й Туреччини. За його підсумками глава нашої держави наголосив: «Важливе значення має подальша лібералізація двосторонньої торгівлі, а суттєво наростити її обсяги може підписання Угоди про вільну торгівлю. Водночас ми розуміємо, що це відповідальний крок і він має бути зроблений у відповідності з національними інтересами кожної зі сторін».

Президент Туреччини в цьому контексті висловив сподівання на якомога швидше підписання Угоди про вільну торгівлю, що дасть змогу збільшити обсяг торгівлі до 10 млрд доларів.

Важливим аспектом економічних відносин між Україною і Туреччиною, який також обговорювався, Реджеп Таїп Ердоган назвав туризм. Він висловив переконання, що завдяки масовій вакцинації та створенню системи сертифіката безпечного туризму сторони зможуть забезпечити найвищий рівень безпеки здоров’я для гостей і туристів.

Глава Української держави також розповів турецькому колезі й учасникам засідання Стратегічної ради про перспективні напрямки для турецьких інвестицій в Україні. Передусім ішлося про можливості, які надає «велика приватизація, зокрема в частині морських портів».

Крім того, в присутності лідерів двох держав було підписано низку двосторонніх документів. Серед них окремо важливо відзначити Рамкову угоду про співробітництво в сфері будівництва житла для представників кримськотатарського народу та пільгових категорій громадян України. Мова передусім про кримських татар, які внаслідок тимчасової окупації Криму були змушені залишити півострів. Загалом Анкара профінансує побудову 500 квартир: по 200 — у Миколаєві та Херсоні та 100 — у Києві, інформує прес-служба Президента України.

Фото прес-служби Президента України.