Ще одна тривожна тенденція - старіння населення, вважають статистики. За їхніми даними, до кінця минулого року в країні кількість людей віком 65 років і більше зросла до 21,8 відсотка. Тішить тільки той факт, що наймолодшими залишаються Софія і Варненська область, де зосереджено найбільше промислових підприємств і розвинено житлове будівництво. В столиці всього 17,7 відсотка  жителів, яким 65 і більше років, а в приморському регіоні - 19,4. 

Статистика зазначає, що на кінець 2020-го середній вік міського населення становив 43,1 року, а сільського - 46,6. У містах Болгарії, а їх налічується 257, нині проживають 5 043 186 людей (72,9 відсотка від загальної чисельності населення). А в селах, кількість яких майже п'ять тисяч, - 1 873 362 людини (27,1 відсотка). Дуже сумно, що в 164 селах  не залишилося жодного жителя. Найбільше населених пунктів, де ніхто не мешкає, у Габровській, Великотирновській і Кирджалійській областях. Люди перебралися в міста, де можна знайти хоч якусь роботу, або поїхали на заробітки за кордон. 

Зараз з'явилися підприємці, які майже за безцінь скуповують у спустілих селах залишені будинки. Вони планують відремонтувати їх і здавати туристам, які прагнуть сільської ідилії та спокійного відпочинку подалі від шумних морських курортів і взагалі від цивілізації. Уже почав розвиватися сільський туризм, який стає дедалі популярнішим у жителів шести міст країни, населення яких перевищує 100 тисяч, де мешкає майже кожний третій житель Болгарії. Багато хто з них ще пам'ятає своє колишнє життя в селах і хоче, щоб діти знали про побут бабусь і дідусів. Без вигод у квартирі, без Інтернету, але й без міського галасу й суєти. Ось чому сільський туризм має чудові перспективи.