А також «висловив наше занепокоєння з приводу раптового нарощування російської військової потужності в окупованому Криму і на кордонах України та закликав Росію знизити напруженість», йдеться у заяві, розміщеній на сайті Білого дому.

Білий дім зауважив, що Байден підтвердив свою мету — побудувати стабільні й передбачувані відносини з Росією відповідно до інтересів США і запропонував в найближчі місяці зустрітися на вищому рівні в третій країні для обговорення всього спектра проблем, що стоять перед США і Росією. «Президент Байден також ясно дав зрозуміти, що Сполучені Штати будуть діяти рішуче на захист своїх національних інтересів у відповідь на дії Росії, такі як кібернапади і втручання у вибори», — зазначено в заяві.

Речниця Білого дому Джен Псакі під час брифінгу уточнила, що Сполучені Штати працюють над передбачуваними відносинами з Росією, а не над встановленням довіри. «Ми прагнемо не до встановлення довіри, а до передбачуваності й стабільності, тому що існує ціла низка загроз, є низка можливостей у світі.

І президент хоче мати можливість зосередитися на них, а не на ворожих відносинах із Росією», — сказала вона. За її словами, Білий дім очікує, що діалог із Кремлем «й надалі буде викликом» і що переговори й надалі будуть «складними». Проте американській та російській сторонам важливо продовжувати дискусію і прямо говорити про питання, де немає згоди, продовжуючи разом працювати «в галузях, де є спільний інтерес», — повідомляє «Голос Америки».

Вона також зауважила, що зустріч між Джо Байденом та Путіним може відбутися за кілька місяців, однак не уточнила, в якій саме країні. Щодо тем, які можуть бути предметом обговорень, то це «повний спектр питань, які стосуються США та Росії». Серед іншого, питання контролю над озброєннями шляхом розширення договору про скорочення наступальних озброєнь.

Водночас Джен Псакі зауважила, що пропозиція Байдена стосовно зустрічі з Путіним не змінює того, що Сполучені Штати продовжать працювати над наслідками для РФ за її агресивні дії. Псакі нагадала, що в розмові з Путіним Байден також «озвучив занепокоєння через раптове накопичення військ Росії в окупованому Криму та на кордонах з Україною, і закликав Росію до деескалації напруги». Білий дім підготував низку заходів, до яких готовий вдатися у разі ескалації, інформує «Голос Америки». «Росія нині, у багатьох питаннях, маргіналізована. Тож ми будемо продовжувати працювати з нашими партнерами й чинити тиск, аби вона зробила те, що є правильним», — сказала Джен Псакі.