На знімку: відзнака «Почесний житель села Іванів» особлива для Олега Чорногуза, бо це його рідне село. Нагороду вручає голова громади Михайло Кулик.

У такий спосіб співвітчизники привітали майстра слова з його 85-річчям. Урочистості відбулися в приміщенні сільради. У зв’язку з пандемією в них взяло участь обмежене коло осіб — окремі депутати, старости, працівники сільської ради, побратими по перу з Вінниці. Відзнаку імениннику вручив голова Іванівської громади Михайло Кулик. Треба було бачити, з якою цікавістю розглядав її письменник! За свої труди він удостоєний багатьох державних нагород. Каже, відзнака від земляків по-особливому дорога для нього.

«Мистецький щит» — ще один подарунок вручили Михайло Кулик та його заступник Ігор Лановий. На ньому такий напис: «Він перо прирівняв до меча!». Так говорив про Чорногуза Микола Жулинський. Як зазначив Ігор Лановий, подарунок промовистий — своїм гострим словом Олег Федорович захищає інтереси України, її мови, культури.

Голова Вінницької обласної письменницької організації Вадим Вітковський виголосив вітання в жартівливій формі. Нагадав фразу глави держави, що всі ми — президенти. «Якщо так, значить можемо видавати укази, — зазначив пан Вітковський. — Тому я вирішив підписати документ про присвоєння імениннику звання Героя України».

Тривалий час Олег Чорногуз проживає в рідному селі, у батьківській хаті. Одночасно будує нову оселю. Робить це на спомин про дружину Лідію, талановитого лікаря, науковця, доктора медичних наук. За його задумом, у новобудові буде родинний літературний музей. Вікна робочого кабінету письменника виходитимуть на пам’ятку архітектури XVIII століття — костел Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії.

Неподалік цієї споруди учасники урочистої події посадили дев’ять червонолистих яблунь. Їхня кількість символізує вік письменника, який «розміняв» дев’ятий десяток літ.

Мало не до сліз розчулений іменинник дякував землякам за щирі слова, дарував книжки з автографом і щоразу повторював, щоб не розлучалися зі сміхом. Мовляв, ми ж земляки Руданського, нам на роду написано сміятися. «Веселий сміх і оптимізм — це здоров’я, усі довгожителі — оптимісти, — каже Чорногуз. — Сміх, як сонце, приносить тепло навіть у холодну душу, звідси й вислів: смійтеся на здоров’я. Що більше смієшся, то довше молодієш».

Дякуємо за сміх, імениннику! З роси і води вам, Олегу Федоровичу!

Фото Василя БАБІЯ.