На знімку: під час передачі естафети в облдержадміністрації чорнобильцям Вінницького району (у центрі перший заступник голови ОДА Наталя Заболотна).

«Чорнобильська трагедія: подвиг, пам’ять, майбутнє» — девіз естафети, яку передають від одного району до іншого. Розпочався захід в облдержадміністрації за участю представників громадських організацій, які об’єднують ліквідаторів аварії.

Перший заступник голови ОДА Наталя Заболотна вручила символічний пам’ятний знак з цифрою «35» та альбом. Їх отримали представники Вінницького району. Вони проведуть заходи у своєму районі, під час яких чорнобильці залишать записи в альбомі про свою участь у ліквідації аварії та її наслідків у 1986 році. Потім передадуть альбом і пам’ятний знак сусідам з Хмільницького району, далі доставлять до Жмеринки, Могилева-Подільського, Тульчина, Гайсина.

Побуває естафета також у низці інших населених пунктів, де також з’являться нові записи. Альбом доповнять і фотознімками, зробленими безпосередньо у 30-кілометровій зоні Чорнобильської катастрофи. Такі світлини унікальні тим, що на той час представники радянського КДБ забороняли фотографувати наслідки аварії.

Останній етап естафети відбудеться у Вінниці, де сторінки альбому допишуть чорнобильці з обласного центру.

26 квітня альбом представлять під час загальнообласних заходів, присвячених 35-й річниці Чорнобильської трагедії. Після цього зібрані матеріали передадуть до обласного краєзнавчого музею.

— Наша естафета стане символом пам’яті про людей, які ціною свого життя і здоров’я рятували світ від найбільшої техногенної катастрофи XX століття, — зазначила Наталя Заболотна. — Тим само жителі області засвідчать глибоку шану до цих людей. Розповімо молодому поколінню про подвиг старшого покоління. Естафета стане ще одним уроком виховання патріотизму.

Фото з сайту Вінницької ОДА.