Про це заявив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов під час робочої поїздки до Запорізької області. Він зазначив, що нове життя і перспективи розвитку для громад дає національна програма «Велике будівництво».

Очільник міністерства ознайомився з перебігом реалізації низки проектів у рамках цієї програми. Серед них — навчально-виховний комплекс «Джерело» в Комишуваській громаді (на знімку вгорі). У цьому опорному закладі з чотирма філіями навчаються 855 учнів, працюють 73 вчителя, обладнано сучасні кабінети хімії, біології, математики і три комп’ютерні кабінети, встановлено інтерактивні проектори та дошки, відкрито три інклюзивні класи.

Оновлення приміщень тут триває з 2018 року. Уже утеплили фасад і замінили вікна, другий рік замінюють системи опалення, водопостачання, водовідведення та освітлення, а також ремонтують харчоблок і спортзал. Завершити планують до літа.

Ще один об’єкт «Великого будівництва» — гімназія «Основа» в селі Преображенка на Оріхівщині. Заклад розпочав роботу в 1990-му, об’єднавши дві восьмирічні школи. Тут організували інклюзивне навчання, створили психолого-соціальну службу, обладнали два сучасні комп’ютерні класи, бібліотеку та ресурсну кімнату, працюють два логопеди.

У 2019 році за рахунок держ-коштів і місцевого бюджету розпочалася реконструкція будівлі з використанням енергозберігальних технологій. Замінили й утеплили дах, водостоки, встановили енергозберігальні вікна та двері, змонтували системи пожежної сигналізації, оповіщення та управління евакуацією людей під час пожежі, з’явилися пандуси. Готуються закупити гусеничні підйомники, які допоможуть легко долати сходи. Завершити всі роботи планують також за кілька місяців.

«Влада надає необхідну підтримку, а громада має долучатися до роботи. Наше спільне завдання — за наступні три-чотири роки повністю реконструювати і відновити соціальну інфраструктуру. Ми повинні жити в комфортній, зручній і згуртованій країні», — підкреслив Олексій Чернишов.

Побував міністр і на відкритті нового Центру надання адміністративних послуг у Преображенській ОТГ. Він з’явився за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». П’ять співробітників обслуговуватимуть п’ять тисяч місцевих жителів. За донорські кошти навчили персонал, придбали меблі, офісну техніку та програмне забезпечення. Також за кошти сільського бюджету в будівлі відремонтували кімнату поліцейського.

«Продовжуємо реформу децентралізації. Йдеться не тільки про зміну кількості громад та районів, а насамперед про передачу повноважень і влади на місця. Громада є основою держави, фундаментом, завдяки якому країна процвітатиме. Використовуйте свої права, розвивайте спроможність, залучайте малий бізнес та інвесторів. Держава зі свого боку підтримає всі проекти розвитку територій», — зазначив Олексій Чернишов.

У межах реалізації «Великого будівництва» нове життя отримують приймальні відділення в дев’яти лікарнях регіону (на знімку). На реалізацію проектів скеровано 72 мільйони гривень з державного бюджету і 22,4 мільйона — з місцевих.

Освоєно відповідно 80% і 86%. У лікарнях Василівки, Мелітополя і Бердянська роботи вже завершено. Решта ремонтів здебільшого наближаються до фінішу. До роботи активно долучаються міські ради Запоріжжя, Енергодара, Полог, уже виділено кошти з місцевих бюджетів.

Міністр заявив про необхідність завершити роботи до кінця весни. При цьому дотриматися всіх будівельних стандартів якості і забезпечити безперебійну роботу госпіталів в умовах стрімкого зростання захворюваності на COVID-19.

Також було відзначено, що важливим напрямом розвитку охорони здоров’я в регіоні стане створення потужного медичного хаба на базі обласної клінічної лікарні. Для цього будуть об’єднані зусилля медичних, навчальних, освітніх закладів регіону.

У приймальному відділенні цієї лікарні капітальний ремонт розпочався у вересні минулого року. Загальна вартість реконструкції становить приблизно 32 мільйони гривень. 17,5 мільйона з них виділила область. На думку медиків, це дасть змогу реалізувати нову філософію прийому пацієнтів: «Встановимо все необхідне діагностичне та маніпуляційне обладнання, яке дозволить рятувати життя хворих у перші дорогоцінні хвилини».

Крім того, на кошти Європейського інвестиційного банку і 35 мільйонів гривень співфінансування з обласного бюджету в лікарні реалізується масштабний проект з термомодернізації. Уже до наступної зими обіцяють, що стане відчутно тепліше.

Однак, не все так прекрасно, як заведено заявляти в офіційних звітах.

«Змінюється фасад будівлі, лікарня якісно перевтілюється. Однак щодо реконструкції приймального відділення на базі лікарні, на жаль, ситуація гірша. Нинішній стан справ не відповідає попередньо запланованим термінам. З боку обласної влади запропоновано продовжити термін реалізації проекту. Вважаю, що до кінця весни роботи слід завершити. Потім відділення зможе повноцінно запрацювати», — зазначив міністр.

Також Олексій Чернишов побував на об’єктах запорізького мосту, що будується, обговорив перспективи створення в регіоні індустріальних парків.

Фото з відкритих джерел.