Такі рекомендації отримала Хмельниччина від європейських експертів, які оприлюднили щорічний рейтинг «Regional Doing Business», котрий оцінює легкість ведення бізнесу в усіх обласних центрах. Цього разу він не потішив хмельничан. Порівняно з попереднім роком область опустилась аж на вісім сходинок і опинилась на передостанній позиції серед усіх інших.

Що вплинуло на ці процеси, хто постраждав найбільше і як змінити ситуацію? Відповіді на ці питання дали експерти незалежного експертно-аналітичного центру, який фінансується Європейським Союзом. І це для того, щоб не тільки стимулювати розвиток підприємництва в непростих умовах сьогодення, а й щоб налагодити конструктивний діалог між бізнесом і владою. Адже остання завжди позиціонує себе як відкриту до бізнесу і підприємництва. Та чи справді це так?

Невтішні для області висновки було зроблено на основі опитування підприємців згідно з адаптованою методологією Світового банку. Оцінювались такі позиції як започаткування бізнесу, сплата місцевих податків, оформлення земельної ділянки, приєднання до електромереж, одержання дозволів на будівництво та електронні сервіси. З’ясувалось, що започаткувати бізнес на Хмельниччині не так уже й просто. За цим показником область отримала 66 балів зі 100. Це через те, що середній час проходження процедур для реєстрації підприємства становив понад дев’ять днів, і це один із найнижчих показників по країні.

Щоб виправити цю ситуацію, експерти порекомендували Хмельницькій міській раді утворити філії управління адміністративних послуг. А ще — мають оперативніше працювати реєстратори відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців управління з питань реєстрації міської ради. До того ж коротшою в часі мала б бути реєстрація платників ПДВ Хмельницької ДПІ.

Останнє місце область посіла і за таким показником як одержання дозволу на будівництво. Як зазначили експерти, для проходження всіх необхідних процедур витрачається до 150 днів. Майже місяць займає тільки процедура отримання технічних умов та обмежень.

Крім того, під час опитувань респонденти зазначали, що представники влади намагались отримати вигоду під час проведення тих дозвільних процедур, які мають бути безплатними. Зокрема, йшлося про реєстрацію декларацій про початок будівельних робіт.

Щоб позбутись цього недоліку, експерти порадили місцевим органам влади, з одного боку, працювати швидше, з другого — знизити вартість послуг. А найголовніше — усунути корупційні чинники.

До того ж було визнано, що в області невиправдано затягується час на отримання необхідних дозволів та документів при оформленні земельної ділянки.

Це розтягується аж на чотири місяці. Тільки розробка й погодження документації із землеустрою і реєстрація ділянки у земельному кадастрі займає щонайменше два місяці. А виготовлення документації із землеустрою коштує надто дорого.

Максимальні офіційні платежі в цій царині сягнули десяти тисяч гривень.

Експерти вважають, що така ситуація склалась через низьку ефективність роботи місцевого Держгеокадастру. Та й ухвалення міськрадою рішень про передачу земельних ділянок в оренду могли б бути швидшими.

А загалом секрет успішної співпраці влади з бізнесом полягає в тому, щоб у представників останнього якомога менше часу йшло на відвідини офіційних установ і очікування, доки ті виконають замовлену роботу. А оплата за неї має бути адекватною. Якщо цього вдасться досягнути, місцева влада зможе прозвітувати про те, що вона по-справжньому відкрита для бізнесу.

Хмельницький.