Учора міжнародна правозахисна організація ПЕН-клуб, яка об’єднує письменників, поетів і журналістів, оприлюднила заяву на підтримку політика Олексія Навального, повідомляє інтернет-видання «Медуза».

Міжнародний ПЕН-клуб долучився до заяви, з якою раніше виступили об’єднання Асоціація «Свободное слово», «ПЕН-Москва» і Санкт-Петербурзький ПЕН-клуб. Автори заяви вимагають «припинити політичне переслідування Олексія Навального під надуманими й неадекватними приводами» і звільнити його з колонії. Представники ПЕН-клубу вважають, що на громадянське суспільство в Росії чиниться «безпрецедентний тиск з політичною метою».

«Оголошено війну не Навальному, а всьому громадянському суспільству Росії. У діях силових структур читається неприхована жага залякування всіх, хто насмілюється критикувати існуючі порядки. Повертається моральна атмосфера найгірших часів в історії нашої Вітчизни. Ми вимагаємо захисту людини й захисту гідності країни, яку принижують і ганьблять подібні дії», — зазначено в документі.

Як уже повідомляв «Голос України», 21 квітня по всій Росії відбулися акції на підтримку Олексія Навального, який з 31 березня тримає голодовку в колонії через те, що до нього не пускають незалежних лікарів. Останні тижні політик скаржиться на болі в спині й ногах. ФСВП стверджує, що Навальний отримує всю необхідну медичну допомогу, а його стан задовільний.

Поліція оцінила кількість учасників акції в Москві в шість тисяч осіб, у Петербурзі — в 4,5 тисячі. Соратники Навального закликали множити цю оцінку на 10. У протестах взяли участь і родичі Навального — мати Людмила, дружина Юлія і брат Олег.

На акціях, за останнім даними «ОВД-Инфо», затримали 1775 людей, найбільше в Петербурзі — 805. Прихильники політика провели протестні акції в понад ста містах Росії і ще десятках — за її межами. При цьому російська влада ці акції погоджувати відмовилася.