Серед центральних тем — ситуація в Росії. Зокрема, цьому було присвячено термінові дебати, за результатами яких прийнято резолюцію «Арешт і утримання під вартою Олексія Навального в січні 2021 року». 

Цим документом ПАРЄ закликала російську владу виконати рішення Європейського суду із прав людини (ЄСПЛ) і негайно звільнити російського опозиційного політика й борця з корупцією.
Ще в 2017 році ЄСПЛ визнав вирок російського суду Олексію Навальному в справі «Ів Роше» необґрунтованим. 

У січні цього року після повернення Навального в Росію з Німеччини, де він перебував на лікуванні після ймовірного отруєння «Новичком», політика було затримано. Невдовзі російський суд замінив умовний термін у справі «Ів Роше» на реальний, присудивши йому три роки колонії загального режиму.

Нинішня резолюція ПАРЄ закликає Москву повною мірою імплементувати рішення ЄСПЛ у справі Навального. А поки що «в очікуванні його звільнення» російська влада повинна надати політикові всю необхідну медичну допомогу й можливість особистому лікарю Навального оглянути його. Асамблея також закликала комітет ПАРЄ з попередження катувань здійснити моніторинговий візит до колонії, де утримується політик.

У Росії ще до прийняття резолюції по Навальному заявили, що виконувати її не будуть, оскільки вона, як і решта резолюцій ПАРЄ, має рекомендаційний характер.