Після того, як у Москві відмовилися повернути назад двадцять висланих чеських дипломатів, Чехія вирішила зрівняти кількість співробітників російського посольства у Празі з кількістю співробітників чеського посольства у Москві, тобто вислати ще майже 70 російських співробітників російського дипломатичного представництва. Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Якуб Кульганек, повідомляє «Європейська правда».

Росія має час до кінця травня вивезти своїх працівників і дипломатів.

Нагадаємо, що після того, як Чехія звинуватила РФ в організації вибуху на військовому складі у Врбетіце та оголосила про вислання 18 співробітників російського посольства, яких визнали агентами російських спецслужб, Росія зажадала, щоб її територію залишило 
20 чеських дипломатів. 

У Празі таку відповідь вважають асиметричною. Після від’їзду висланих співробітників у посольстві Чехії в Москві залишалося 24 співробітники, в тому числі, п’ять дипломатів та дев’ятнадцять адміністративно-технічних працівників. Таким чином роботу диппредставництва було практично паралізовано.

Натомість у російському посольстві в Празі донедавна залишалося 27 дипломатів та 67 адміністративно-технічних працівників. Тепер кількість співробітників, можливо, стане рівною, а можливо, в Москві вдадуться до радикальніших кроків. Принаймні реакція російського МЗС дає підстави вважати, що крапку у висилці дипломатів ставити рано.

«На той момент, в якому ми зараз перебуваємо, Прага стала на шлях руйнування відносин. Відповідь не змусить себе чекати», — цитує речницю МЗС Марію Захарову ТАСС. Вона знову нагадала принцип російської політики, озвучений цього тижня лідером РФ Путіним, що «червоні лінії» креслять у Москві, і Москва нікому не дозволить їх порушувати. «Ми дуже довго терпіли. Ми тепер відповідаємо вже без будь-якого романтичного флеру в надії на розсудливість. Ми відповідаємо так, як, з одного боку, належить в рамках міжнародного права, з другого боку, як закладено це традицією дипломатії і, по-третє, так, як це вигідно нам. Але при цьому ми дійсно сповідуємо миролюбний підхід, орієнтований на співпрацю», — сказала Захарова.

Тим часом на знак солідарності з Прагою Словаччина також вирішила вислати трьох російських дипломатів. У Москві вже пообіцяли Братиславі швидку відповідь.

Учора також стало відомо про вислання з РФ п’ятьох польських дипломатів у відповідь на висилку з Польщі трьох російських. Щоправда, вислання поляків пов’язано не з Чехією. Раніше

Варшава оголосила про висилку співробітників російського посольства на знак підтримки США. В МЗС РФ заявили, що вислання відбулося «під абсурдним приводом солідарності з США, які голослівно стверджують про причетність РФ до якихось кібератак на території своєї країни». «Стараннями польської влади протягом останніх років контакти з Росією були фактично заморожені, розгорнута ганебна війна з радянськими пам’ятниками, здійснюються спроби торпедувати російські енергетичні проекти, проводиться широкомасштабна антиросійська інформкампанія, фальсифікується історія», — заявило МЗС РФ, повідомляє «Європейська правда».

Учора агентства кількох європейських країн повідомили про те, що між країнами ЄС відбуваються консультації стосовно можливого вислання російських дипломатів.