З початком цього тижня змінився принцип реєстрації — по два роки народження в день: вчора реєструвалися люди, народжені в 1974-му та 1975 роках, а сьогодні — в 1976-му і 1977-му тощо.

Станом на 25 квітня в країні вакциновано 10 287 545 осіб. З них майже третина отримали дві дози чи вакцинувалася препаратом Johnson & Johnson, який не потребує ревакцинації. Лідери країни своїм прикладом переконують, що варто робити щеплення. У суботу першу дозу препарату AstraZeneca отримали прем’єр-міністр Матеуш Моравецький з дружиною. Вчора вранці препаратом Moderna вакцинувалися президент Анджей Дуда з дружиною, які записалися у чергу в п’ятницю, коли згідно з графіком реєстрували осіб 1972 року народження. Міністр охорони здоров’я показав у Твіттері свій бланк електронної реєстрації на щеплення препаратом AstraZeneca на 29 квітня.

Оптимізм щодо реалізації плану вакцинації підкріплено регулярними поставками препаратів. Зокрема, за інформацією Польського пресового агентства з посиланням на Урядове агентство стратегічних резервів, учора до країни мали надійти чергові партії вакцини: 1 млн 295 тисяч доз від фірми Pfizer/BioNTech, 67 тисяч — від AstraZeneca та майже 100 тисяч — Johnson & Johnson.

Проте перед урядом і медиками стоять нові виклики — запуск спеціальної програми реабілітації людей після коронавірусної хвороби. В Польщі є понад 2,2 млн «оздоровленців» — так тут називають тих, хто поборов COVID-19. У майже 20% таких пацієнтів спостерігаються довготривалі розлади не лише кардіологічного та пульмонологічного, а й неврологічного характеру. Велика кількість «оздоровленців» скаржиться на погіршення загального фізичного та психічного стану. За підрахунками МОЗ, загалом додаткової допомоги можуть потребувати щонайменше кількасот тисяч людей.

Відучора, у зв’язку із зниженням кількості захворювань, уряд зняв деякі обмеження, проте не по всій країні. У п’яти воєводствах — Сілезькому, Нижньосілезькому, Великопольському, Лодзинському, Опольському, де середня денна кількість виявлених хворих на коронавірус перевищує 35 осіб на 100 тисяч мешканців, антиковідні обмеження залишаються незмінними. В решті одинадцяти — дозволено «полегшення». Поновлено нормальне функціонування ясел і дитячих садків, 1—3 класи перейшли до так званої гібридної форми навчання з частковим поверненням очної форми. Дозволено займатися у спортивних об’єктах на свіжому повітрі з дотриманням ліміту до 25 осіб. Діти та молодь можуть брати участь у спортивних змаганнях, але за умови, що їх проводить відповідна польська спортивна асоціація. З дотриманням чіткого санітарного режиму дозволено розпочати роботу перукарням та косметичним салонам.

Є ліміти для релігійних закладів: в культовій споруді на одну людину має припадати 20 м. У магазинах з площею до 100 м норма — одна людина на 15 м, з більшою площею — на 20 м. Натомість торговельні центри і галереї, а також великі меблеві та будівельні магазини, площею понад дві тисячі метрів, залишаються поки що закритими. Виняток, як і дотепер, становлять продовольчі та парфумерно-косметичні магазини, аптеки, газетні кіоски та книгарні.