Зважаючи на різницю у часі, інформації про те, які саме теми порушували учасники засідання, коли верстався номер, не було.

Однак, крім причин і наслідків катастрофи, потребує обговорення ще одна нагальна проблема. «Аварія на ЧАЕС увійшла в історію не лише як найбільша ядерна катастрофа людства, але і як символ великої брехні, що вбиває», — йдеться в коментарі МЗС з нагоди 35-х роковин Чорнобильської катастрофи. «Недосконалість конструкції станції, порушення технологій будівництва, використання неякісних будівельних матеріалів і численні міні-катастрофи — про все це радянська влада мовчала або брехала роками, поставивши ідеологічні інтереси понад цінність життя та здоров’я мільйонів людей по всьому світу. Так само радянська влада замовчувала і намагалася приховати факт і масштаби аварії на Чорнобильській електростанції. Трагедія на ЧАЕС фактично викрила злочинну суть радянської влади та наочно продемонструвала, яка відповідальність лежить на урядах країн за життя та здоров’я людей, за долю планети й до чого може призвести дезінформація або замовчування правди», — йдеться в документі.

«Як і 35 років тому, дезінформація та недостовірна інформація є одним з найбільших викликів для розвитку людства. Небезпека цього явища стала особливо помітною під час пандемії COVID-19, — наголошує МЗС і зауважує, що Україна як ніхто розуміє небезпечну роль і наслідки дезінформації, в тому числі й тому, що є об’єктом постійної гібридної війни, яку веде РФ проти нашої держави.

Також зовнішньополітичне відомство України привітало рішення ЄБРР щодо створення Рахунку міжнародного співробітництва щодо Чорнобиля — нового донорського фонду для цілей подолання викликів, які ще залишаються актуальними в Чорнобильській зоні. Перше засідання Асамблеї вкладників цього фонду приурочене до 35-х роковин катастрофи. І нагадало, що завдяки зусиллям і підтримці міжнародної спільноти та міжнародним донорським співтовариством завершено будівництво нового безпечного конфайнменту над об’єктом «Укриття», а також сховища для відпрацьованого ядерного палива Чорнобильської АЕС. «Це наша спільна історія успіху. Ми зацікавлені в подальшому її розвитку з метою остаточного подолання викликів Чорнобиля», — заявили в МЗС України, подякувавши всім залученим до цієї роботи міжнародним організаціям.