Мета свята — популяризувати серед юні тонкощі прадавнього мистецтва виготовлення писаних яєць. Адже великодні писанки у селах верхів’я річки Боржави відрізняються особливим колоритом і кольоровою гамою.

Кілька десятиліть тому яйця розписували у великодню п’ятницю: збиралися майстрині, розводили фарби, досвідчені жінки наносили візерунки спеціальним «пищком» або й чорнильною авторучкою, а молодші — замальовували фарбами. А потім ремесло почало занепадати. І от керівництво ОТГ вирішило відроджувати його. У першому святі писанок взяли участь учні шкіл усіх чотирьох сіл, які входять до громади. У центрі села Керецьки розгорнули своєрідне наметове містечко. За словами голови ОТГ Михайла Мушки, журі визначало переможців у двох номінаціях.

Завідувачка відділу освіти, молоді, спорту, культури і туризму Ганна Остолош розповіла, що у номінації «Писанка» два перші призові місця відповідно вибороли учні з Кушниці і Березників, третіми стали школярі Керецьок і Лисичевого; у номінації

«Традиції пасхальних свят: від давнини до сучасності» найкращі роботи — учнів з Лисичевого, другі — з Керецьок, третє місце поділили школярі Березників і Кушниці.

Варто наголосити, що кращі майстрині проводили також майстер-класи і навчали, як виготовляти писанки у традиційній і сучасній техніці воску, мальованки, дряпанки тощо.

Тож перший фестиваль відродження мистецтва писанок запам’ятається надовго.

Фото надано ОТГ.