«Дані, проаналізовані Bellingcat і його партнерами, підтверджують гіпотезу про те, що вибухи в Чехії 2014 року були частиною довгострокової операції ГРУ, спрямованої на позбавлення України можливостей купувати зброю і боєприпаси, необхідні для захисту від російських військ», — йдеться у публікації розслідувачів. Вони наголошують, що в липні 2014 року ГРУ почало координувати атаки на сході України, зокрема й диверсійні дії підрозділу 29155. Телефонні записи членів підрозділу 29155 свідчать, що протягом 2014—2015 років вони активно спілкувалися з російськими офіцерами, які брали участь у війні на Донбасі, а також з місцевими командирами бойовиків, повідомляє «Європейська правда».

Члени групи 29155 діяли в той час не тільки в Чехії, а й у Болгарії. Дії підрозділу були націлені на болгарського торговця Еміліана Гебрева, якого в минулому двічі намагалися отруїти речовиною, подібною до «Новичка», і його компанію EMCO, чия військова техніка могла стати вирішальним фактором в обороні України, відзначають розслідувачі.

У неділю президент Чехії Мілош Земан, відомий симпатик РФ, заявив, що нібито є дві версії вибухів на складах, і одна з них — людське недбальство. Однак у понеділок віце-прем’єр Чехії Ян Гамачек спростував слова Земана про «дві версії» і запевнив, що розслідується тільки один варіант: вибух за участі агентів російських спецслужб.