Усі ми покладаємо надії на молоде покоління. Відродити країну, забезпечити її сталий розвиток, а її громадянам — благополуччя і комфорт зможуть лише ті, хто сьогодні тільки-но вступає у велике життя. Необтяжені вантажем минулого, хто тонко відчуває тональність сучасності і прагне зробити і самих себе, і свою країну кращими з кращих. Але ці мрії можуть так і залишитися мріями — якщо тим, хто повинен був навчити підніматися до зірок, самим літати заборонили.

Про це змушує замислитися ситуація, яка сталася в кращій гімназії Запорізької області, одній з най-най в Україні.

Приблизно місяць тому соцмережі сколихнула інформація про те, що в гімназії № 28 стався кричущий випадок. Стверджувалося, що тут просто на перерві зґвалтували п’ятикласника. І вже за лічені дні міський голова Запоріжжя Володимир Буряк робить заяву про рішення звільнити з роботи за неналежне виконання службових обов’язків класного керівника, заступника директора з виховної роботи, а також оголосити догану директору гімназії та психологу навчального закладу.

При цьому Володимир Буряк заявив, що не допустить, щоб педагоги, звільнені за результатами перевірки, знову працювали в системі освіти Запоріжжя.

Факт не підтвердився

За версією, яку розповіли в адміністрації гімназії, 19 березня відбулося таке. Приблизно о 13.15, після п’ятого уроку, під час перерви діти були в світлому коридорі школи. Серед них — двоє п’ятикласників, які до цього дружили. У одного в руках була пластикова пляшка з-під напою. Хлопчик невдало пожартував, торкнувшись пляшкою приятеля в районі куприка. Третій школяр, який стояв поруч, засміявся. Той, над ким пожартували, образився і вдарив того, хто засміявся. Після чого почав плакати і нецензурно висловлюватися. Старшокласник, який проходив поряд, втрутився і запросив чергового вчителя. Та спробувала заспокоїти дитину і повідомила його класному керівнику, яка перебувала в іншому навчальному корпусі.
Класний керівник викликала батьків обох хлопців, усі разом проаналізували ситуацію. Винні вибачилися, мама постраждалого заявила, що не хоче жодного продовження або розголошення. Але попросила довести до відома адміністрацію школи.

Директор на той час уже майже десять днів перебувала на лікарняному з ковідом. Це була п’ятниця, кінець робочого дня — останнього перед позачерговими канікулами. Завуч запросила батьків на ранок понеділка, щоб обговорити ситуацію вже разом з адміністрацією. Всі вихідні класний керівник цікавилася, як почувається хлопчик. Його мати відповідала, що все нормально. Однак у неділю пізно ввечері в Інтернеті з’являється пост блогера про те, що в школі зґвалтували дитину — із зазначенням нібито подробиць. Ситуацію почали активно обговорювати в соцмережах. Після цього бабуся хлопчика телефоном повідомила до поліції, що її онука зґвалтували.

До школи прибули співробітники поліції, які опитали дітей. Загалом вони працювали чотири дні. Склали адмінпротокол на батьків другого учасника за неналежне виконання батьківських обов’язків. Булінгу не виявили і відповідно адмінпротокол за статтею 1734 не оформлювали. При цьому нібито постраждала дитина продовжує, як і всі школярі, навчатися дистанційно.

«Факт зґвалтування з урахуванням свідчень учасників події, свідків, а також проведеного медичного огляду не знайшов свого підтвердження», — розповіли в Нацполіції.

Відвідала гімназію і профільна депутатська комісія міськради — і теж не знайшла підтвердження зазначених фактів.

Фахівці копати і закопувати

Незабаром мати хлопчика почала звертатися в різні інстанції із заявами, в яких вимагала звільнити завуча, класного керівника, психолога і чергового вчителя. А також відрахувати п’ятикласника, який під час конфлікту був з пляшкою. До заяви спочатку приєдналися і деякі батьки.

У гімназії почалася перевірка Департаментом освіти міськради. Працювала комісія, вивчали документи, що стосуються роботи щодо булінгу, виховної роботи. Потім департамент видає накази з накладенням дисциплінарних стягнень. Хоча, якщо поліція факти не підтвердила, то і офіційних підстав для покарань неначебто немає.

Що стосується висновків про те, що в гімназії відсутня робота із запобігання булінгу, то зазначимо, що тут створено постійно діючу комісію, яка в разі виявлення булінгу оперативно збирається, приймає рішення щодо кваліфікації факту. І якщо визнано булінг — інформує правоохоронні органи. Що стосується конкретно цього п’ятого класу, то психолог свого часу проводила і діагностику, і батьківські збори, і інші заходи. А взагалі в школі в цьому напрямі почали працювати ще в 2017 році — задовго до прийняття відповідного закону про булінг, коли і сам термін не особливо був на слуху. Але водночас, за словами педагогів, перевіряльники їм дорікають, нібито в школі питаннями булінгу не займалися. Ця думка комісії, судячи з усього, стала підставою для оголошення міським головою відповідної заяви. Залишається тільки здогадуватися, що саме вклали в вуха голові. І чи мав він змогу вивчити всю повноту картини події, що сталася.

«Сьогодні це найголовніше питання в усіх школах країни. Будь-яку бійку або недомовленість між дітьми батьки та діти одразу ж називають булінгом. Але ж це передбачає тривалу неодноразову фізичну або моральну образу дитини», — кажуть у адміністрації.

Педагоги зазначають, що сьогодні існує держслужба контролю якості освіти. І той аудит, який вона проводить, може відбуватися на різні вимоги — батьків, міськради як засновника навчального закладу. Тому в школі не виключають ще одну перевірку. Тим паче, якщо врахувати, що колишній керівник цієї служби в регіоні сьогодні керує міською освітою.

По-дитячому сподіваються на справедливість чиновників

Тим часом після того як заява мами хлопчика з’явилася в соцмережах, батьки п’ятикласників обурилися. Люди кажуть, що їх ввели в оману. Після чого скерували міському голові іншу заяву про те, що відкликають свої підписи під першою — чим викликали ще більше обурення чиновників.

«З незрозумілих причин мама змінила текст звернення і включила до нього вимоги звільнити педагогів і застосувати адміністративне та дисциплінарне покарання. Батьки підписували звернення, вважаючи його початковим текстом. Текст звернення не відповідає дійсності. Конфлікт використовують для приниження педагогів і адміністрації гімназії. Просимо не допустити безпідставного звільнення педагогів», — ідеться в заяві батьків.

А самі п’ятикласники написали десятки листів, в яких говорять про те, що жодного булінгу і будь-якого насильства у них немає, і просять міського голову не звільняти улюблену вчительку.

«Прошу вас не звільняти нашого улюбленого класного керівника! Все, що написано в Інтернеті, — брехня. Я була присутня під час цьому випадку і все бачила. У нашому класі немає жодного насильства і булінгу. Допоможіть нам продовжувати навчатися далі з нашим класним керівником!» — написала відома в країні юна тенісистка М. Мєдвєдкова.

У бесіді з автором статті мама хлопчика стверджує, що синові було дуже боляче фізично. Крім того, хлопчик закрився, з небажанням йде до психолога, ні з ким не хоче розмовляти.

«Клас від нього відвернувся. Вважаю, що адміністрація школи виявила бездіяльність — тому я і писала все це. У день конфлікту хотіла поспілкуватися з директорам, але її не було. Я сказала, що не повідомлятиму до поліції. Вважаю, що винних співробітників має бути покарано. А в інших школах повинні стежити, щоб схожі ситуації не повторилися. Що ж стосується заяви, яку спочатку підписали батьки — вони всі її бачили і читали. Не розумію, чому тепер батьки і діти стали на бік школи», — розповіла вона.

Унтер Пришибєєв з указкою наперевіс

У гімназії припускають, що в такому розвитку ситуації з дискредитації навчального закладу зацікавлена певна сторона. Не відкидають, що комусь знадобилася посада його керівника. Скандал завдав величезної шкоди іміджу школи. Колектив схвильований. Педагоги переконуються, що в будь-який момент можуть стати жертвою спровокованої ситуації. Люди побоюються за своє майбутнє. Ті, хто пропрацював у команді багато років, починають звільнятися. Їх охоче чекають у приватних закладах. Під загрозою розвалу опинилася команда професіоналів. Педагоги вважають, що відбувається спланована акція, заказуха. А цей випадок став приводом, який навмисно поширювався в соцмережах.

Юрист Олександр Пшець, який безпосередньо займається цією ситуацією, розповів «Голосу України» про те, що по лінії департаменту освіти до гімназії головне питання — оформити цей випадок як булінг.

«Підстав для претензій і покарання вчителів немає. Існують лише чутки і плітки, на підставі яких міський голова робить заяву про те, що такі люди не повинні працювати в системі освіти і вони всі звільнені. Це він так хоче, але люди не звільнені.

Водночас у системі освіти не заведено, щоб школи починали боротьбу з міськрадою. До речі, члени профільної комісії міськради, які вивчали ситуацію на місці, заявили, що справа висмоктана з пальця, нічого серйозного не сталося і обіцяли підтримати цю позицію на сесії», — зазначає юрист.

На його думку, що б не стверджували в міськраді, але звільнень за результатами перевірок досі не було. Юридично не існує жодного наказу. Є наказ департаменту, в якому зазначено, що після виходу директора гімназії з лікарняного необхідно застосувати до неї заходи дисциплінарного характеру. Також директору наказано звільнити завуча і класного керівника й оголосити догани п’ятьом працівникам.

«Це юридично неправильно — такі рішення може приймати тільки директор гімназії. І такі документи видає начальник департаменту міської освіти. Мабуть, він вислужується перед міським головою після того, як той заявив про те, що всі вже звільнені. Маємо чітко узгоджену позицію — розтоптати і знищити навчальний заклад. Крім того, що сама директор на лікарняному, на лікарняному опинилися і більшість зазначених співробітників. І звільнити їх неможливо. Тому цей документ, м’яко кажучи, незаконний. Паралельно проводиться низка перевірок, гімназію просто вивертають навиворіт», — стверджує Олександр Пшець.

Він пропонував кожному «активісту», котрий відзначився у соцмережах, розібратися у ситуації на місці і зробити висновки не з чуток, а на підставі фактів, поговорити з усіма сторонами. Після цього писати вони перестали.

Незадовільно за майбутнє

Гімназія давно і міцно займає лідерські місця у всеукраїнському рейтингу. За результатами ЗНО входить до сотні найкращих в Україні. Минулоріч посіли 40-ве місце по країні і перше в Запоріжжі. Школа, випускники якої традиційно вступають у найкращі виші країни і за кордон. Учні постійно беруть участь в олімпіадах — з лінгвістики, математики, інформатики. У минулому році посіли третє місце в Україні з програмування.

«У школі завжди панувала атмосфера навчання, з повагою ставилися до розумних. Коли мої діти прийшли вчитися до гімназії, мені було дуже приємно усвідомити, що ця атмосфера не зникла. Школа дала не тільки знання, вона навчила планувати час, розставляти пріоритети, долати труднощі. Наші випускники впевнено почуваються де завгодно і зможуть впоратися й надалі. Тут є правило — жодна конфліктна ситуація або проблема дитини не проходить повз класного керівника. Не знаю жодного випадку, коли б дитину кинули зі своєю проблемою сам на сам», — розповів колишній випускник і батько випускника 28-ї гімназії Почесний консул Латвійської Республіки в Запоріжжі Юрій Підгорний.

Сьогодні ж можна стверджувати, що найкращу школу області цілеспрямовано впевнено знищують. Спілкуючись з колегами з інших регіонів країни, вчителі переконуються, що схожі ситуації відбуваються і там. Вони кажуть, що поставлені в жорстку залежність від органів управління системою освіти. З одного боку, йдеться про автономію шкіл, з другого — сильний тиск і контроль над їхнім керівництвом.

Більшість педагогів школи зі зрозумілих причин не погоджувалися на бесіду з журналістом. Кажуть, що сьогодні школи і їхні працівники запросто можуть стати жертвами будь-яких провокацій — як з боку системи, так і батьків або навіть дітей.

Багато хто вважає, що вчителі розтоптані системою. Система цілковито викорінює лідерські якості. Той, хто намагається зробити щось своє, виявляється неугодним. Будь-яка активність або оперативні рішення не потрібні. Через це у викладацького складу на всіх рівнях пригнічується почуття прийняття рішень. Ось і відповідь на питання, чи можливо в такій системі виховати повноцінних громадян країни, лідерів, здатних розвивати Україну — патріотів з честю, гідністю і відповідальністю за себе, родину і країну.

Запоріжжя.

Фото з відкритих джерел.