Продовження.

Початок у «Сім’ї» за 22 квітня.

Разом нас багато

У нашій державі Пласт об’єднує до 10 тисяч пластунів різного віку. Це найбільша молодіжна й одна з найбільших волонтерських організацій в Україні.
Допомагає Пласту розвиватися Опікунська рада. Вона формує стратегію організації і взаємодіє з владою.

Пласт офіційно діє також в Австралії, Австрії, Аргентині, Великобританії, Канаді, Німеччині, Польщі, Словаччині та США. Організації з усіх дев’яти країн об’єднані в Конференцію українських пластових організацій. Ще у 16 країнах створені осередки.

Незалежно від віку

Кістяком Пласту є вихователі. Вони працюють із дітьми як волонтери. В організації твердо переконані, що волонтерство є одним із найважливіших моментів у вихованні пластунів. Проте через високий запит вихователів завжди не вистачає. І це не тільки в Україні! Їх не вистачає у всьому світі. Так, в Англії є 500 тис. скаутів і ще 50 тис. дітей записані у листі очікування.

Сьогодні по всій Україні тисячі дітей чекають своєї черги на те, щоб потрапити у Пласт. Батьки радо віддають дітей до організації, розуміючи, що вона виховує їх самодостатніми, свідомими, відповідальними та успішними.

Виправити питання нестачі вихователів можуть батьки: багато хто з них, залучаючи дітей до Пласту, прослуховують онлайн-лекції, проходять тренінги і починають допомагати вихователям. А згодом і самі стають пластунами. Як волонтери вони кооперуються, набирають гурток і починають виховувати дітей за пластовою методикою.

Але не тільки заради своїх дітей батьки стають вихователями. Адже виховання молоді — це дуже захоплюючий та саморозвиваючий процес. Однією з особливостей Пласту є те, що приєднатися до організації можна у будь-якому віці. Тому багато хто пластує цілою сім’єю. Це стає стилем життя.

Однодумці поруч

Сьогодні Пласт присутній в усіх регіонах України. Особливу увагу організація приділяє розбудові осередків у східних і південних областях. Щоб Україна стала європейською державою, українцям треба мати чітку українську ідентичність, здорове суспільство і фахових провідників у різних сферах життя, треба знати свою справжню історію і шанувати наших Героїв. Саме ці задачі прагнуть вирішувати пластуни, працюючи з молоддю. І сьогодні саме Пласт може стати тим інструментом громадянської освіти, який допоможе нам стати країною, про яку мріємо. До того ж, тут можна знайти себе, коло однодумців і тут незалежно від віку і рангу один до одного звертаються «друже» і «подруго».

А приєднатися до Пласту просто! На сайті plast.org.ua є контакти керівників осередків у 146 містах. Вибираєте найближчий до вас, зв’язуєтеся — і вам розкажуть, з чого почати і як діяти.

На знімку: біля вишкільного центру у Бучі.

Фото автора.