Саме цього дня у Польщі відзначали 230-ту річницю Конституції. З цієї нагоди лідери п’яти центральноєвропейських країн зібралися у польській столиці.

«Демократичні цінності — ознака історії Польщі. Шаную польську традицію законотворчості та впровадження реформ. Конституція 3 травня була проявом прагнення до справедливості, яке об’єднує наші країни та всю європейську спільноту», — наголосив Президент України Володимир Зеленський, вітаючи Президента Польщі Анджея Дуду.

Втім, присутні на урочистостях лідери центральноєвропейських країн чимало часу, проведеного у Варшаві, присвятили сучасним викликам, які поставила перед ними Росія.

Президенти України, Польщі, Естонії, Литви та Латвії Володимир Зеленський, Анджей Дуда, Керсті Кальюлайд, Гітанас Наусєда та Егілс Левітс взяли участь у дискусії «Щастя націй базується на справедливих законах, ефективність яких залежить від їх виконання», під час якої було особливо наголошено на тому, що Європейський Союз має продемонструвати реальну підтримку євроінтеграційних прагнень України.

«Нас треба бачити в ЄС як рівноправного та невід’ємного партнера», — зазначив Володимир Зеленський.

Анджей Дуда зауважив, що Європейський Союз може стати сильнішим після прийняття нових членів, оскільки розширення ЄС завжди робило його більш динамічним. Польський лідер також зауважив, що ЄС має обговорювати механізми приєднання до свого складу тих держав, які оголосили про свої євроінтеграційні прагнення.

Водночас Президент України подякував європейським партнерам за підтримку незалежності й територіальної цілісності нашої держави. «Це дуже важливо сьогодні, коли анексована частина української території — наш півострів Крим, і коли в нас іде війна на сході. І це також війна у Європі, тому дуже важливо, щоб ми були разом», — наголосив він.

Президент Польщі акцентував на тому, що неможливо змиритися з фактом окупації українських територій. Він зазначив, що Польща привітала позицію Президента Литви Гітанаса Наусєди, який під час виступу в польському Сеймі заявив, що він ніколи не змириться з окупацією територій України. Очільник Литовської Республіки відзначив, що вірить у майбутнє України як члена ЄС.

За підсумками дискусії й переговорів президенти України, Польщі, Литви, Латвії та Естонії підписали спільну декларацію, у котрій є такі слова: «З розумінням і підтримкою ставимося до устремлінь усіх націй регіону, з якими наші народи поєднує спільна історична доля і які сьогодні прагнуть, як і ми, користуватися благами свободи й демократії, відважно вимагаючи поваги до своїх прав».

Утім, найбільше уваги журналісти приділили двостороннім переговорам президентів України та Польщі (на знімку). Адже не секрет, що, попри публічну підтримку Польщею суверенітету та територіальної цілісності України, між Києвом та Варшавою накопичилося немало проблем. Тим важливішим є той факт, що переговори двох лідерів завершилися підписанням спільної декларації про підтримку європейських прагнень України.

Як інформує прес-служба глави нашої держави, за підсумками перемовин Володимир Зеленський відзначив, що Польща готова всебічно підтримувати європейські та євроатлантичні прагнення України. Зокрема, за словами Анджея Дуди, питання членства України в НАТО буде обговорюватися вже наступного тижня на саміті країн «Бухарестської дев’ятки» (східноєвропейських країн — членів НАТО). Саміт стане плацдармом для обговорення цієї теми на саміті цілого Альянсу, який відбудеться у червні.

Глава Української держави також повідомив, що запросив Президента та першу леді Польщі до участі в саміті Кримської платформи, який відбудеться 23 серпня. «Для нас це також дуже важливо, тому що це буде перший важливий саміт за участю наших друзів і партнерів, пов’язаний з деокупацією українського півострова Крим», — сказав Володимир Зеленський.

Що ж стосується історичних питань, які є традиційно проблемними у відносинах двох країн, то глава нашої держави висловив сподівання, що вони невдовзі будуть вирішені, оскільки цього прагнуть обидві сторони. «Тому що ми справді один одного прекрасно розуміємо», — наголосив Володимир Зеленський.

Водночас польська преса повідомила, що Анджей Дуда анонсував відкриття незабаром культурних інституцій у Львові та Пшемишлі для поляків, які мешкають в Україні, та українців — у Польщі.

Вл. інф.

Фото прес-служби Президента України.