Відповідь Москви, незважаючи на неробочі дні, вже відома. Чим же так сильно розгнівив Європарламент російську владу? В резолюції перераховано довгий список «агресивних та дестабілізуючих» дій Москви проти України включно з нещодавнім стягуванням понад 100 тисяч військових до кордонів та в окупованому Криму і перешкодами для мореплавства у Чорному морі та бойовими діями «підтримуваних Росією сепаратистів» на Донбасі, що тривають.

«Якщо таке стягування сил у майбутньому перетвориться на вторгнення Російської Федерації в Україну, ЄС має дати чітко зрозуміти, що ціна такого порушення міжнародних законів і норм буде суворою... За тих умов імпорт нафти й газу з Росії до ЄС був би негайно припинений, в той час як Росія була б виключена з платіжної системи SWIFT, і всі активи близьких до російської влади олігархів та їхніх сімей у ЄС треба було б заморозити, а їхні візи скасувати», — пропонується у документі.

Окремо в резолюції Європарламенту вказано на потребу для ЄС зменшити залежність від Росії, зупинивши спорудження газопроводу «Північний потік-2», що має постачати російський газ до Німеччини по дну Балтійського моря.

Згадав Європарламент також справи Олексія Навального та агентів військової розвідки Росії, які були «причетні до вибухів на складах боєприпасів у Чеській Республіці, також відповідальні за спробу вбивства» у Солсбері колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки.

Реакція Москви на резолюцію Європарламенту, як вже зазначалося, була швидкою і безпрецедентно жорсткою. МЗС Росії вже наступного після її ухвалення  дня заявило про заборону на в’їзд до РФ вісьмом громадянам ЄС, серед яких — голова Європарламенту Давид Марія Сассолі та заступниця голови Єврокомісії з питань цінностей і транспарентності Вера Йоурова.

«Я не очікувала цього. Та, правду кажучи, я не дуже здивована, — відреагувала Йоурова у коментарі «Радіо Свобода». — Я була гучним критиком постійних атак на ЄС російських чи прокремлівських каналів дезінформації, які надходять з прокремлівських джерел. У минулому виглядало, що це стосується тільки Центральної Європи, та й справді східноєвропейські країни були під більшим тиском через цю кампанію дезінформації. Та зараз, під час пандемії, ми бачимо, що ця кампанія шириться всією Європою. Це стосується вакцин, захворювання на COVID-19, нездатності європейських країн діяти. Тобто я була дуже гучним критиком. Торік у лютому я була першою, хто сказав, що ми маємо протистояти цій скоординованій, навмисно організованій кампанії дезінформації проти Європи».