«Це — глобальна криза у сфері охорони здоров’я, і надзвичайні обставини пандемії COVID-19 вимагають вжиття надзвичайних заходів», — наголосила торговельна представниця США Кетрін Тай у заяві, оприлюдненій у Твіттері ввечері 
5 травня, повідомляє DW. За її словами, адміністрація США «твердо вірить в необхідність захисту інтелектуальної власності», але виступає за встановлення особливих правил стосовно вакцин від коронавірусу, щоб «покласти край цій пандемії».

Учора голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що Європейський Союз також готовий до співпраці в цьому напрямку. У відеозверненні фон дер Ляєн зазначила, що Брюссель готовий обговорити, як саме відмова від інтелектуальної власності на вакцини допоможе пришвидшити боротьбу з пандемією. Вона закликала всі країни — виробники вакцин від COVID не обмежувати їх експорт.

Глава Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебреєсус привітав ініціативу відмовитися від патентного захисту вакцин. «Це — видатний момент у боротьбі проти COVID-19», — написав він на своїй сторінці в Tвіттері.

Нагадаємо, що раніше більш як сто держав, зокрема Індія та Південна Африка, закликали дати їм можливість виробляти вакцини і медикаменти, які допоможуть запобігти смерті десятків і сотень тисяч людей. Представник ПАР у ВООЗ заявив, що право на інтелектуальну власність є значним бар’єром для забезпечення рівного доступу до вакцини, повідомляє «Радіо Свобода».