Високі технології та інновації дадуть змогу опрацьовувати статистичні й аналітичні дані, котрі, як планується, стікатимуться до Берліна з усього світу. Про це повідомили днями на прес-конференції канцлерка Німеччини Ангела Меркель і глава ВООЗ Тедрос Гебреєсус. Центр буде відкрито вже цього року.

За словами німецької лідерки, тільки спільно людство може подолати проблеми глобального масштабу, такі як пандемія COVID-19. Вона наголосила, що ВООЗ є в центрі цих зусиль, а успіх ухвалених рішень багато в чому залежить від якості й кількості вихідних даних.

Тедрос Гебреєсус зазначив, що пандемія виявила слабкі місця в ланцюжку збору й обробки інформації. «Річ у тому, що в природі багато вірусів, які потенційно можуть призвести до епідемії і пандемії, — сказав він. — Віруси діють швидко, але інформація може поширюватися ще швидше. Маючи на руках достовірні дані, країни можуть грати на випередження».

Центр у Німеччині буде оснащено «суперкомп’ютером» — він оброблятиме дані, які надходитимуть, щоб передбачати можливі моделі розвитку подій і видавати рекомендації з їх попередження.

Однак керівник Програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоров’я Майкл Райан визнав, що навіть за допомогою нових технологій не завжди можна подолати проблеми, пов’язані «з браком прозорості й підзвітності», повідомляє Центр новин ООН.

Водночас в Індії ситуація з коронавірусом продовжує погіршуватися. Учора влада повідомила про черговий антирекорд — за добу в цій країні 412 262 нові випадки зараження і 3 980 летальних від наслідків COVID-19. А загалом від початку пандемії в Індії зафіксовано понад 21,1 млн випадків зараження, 230 168 пацієнтів померли. Місцеві експерти вважають, що реальні числа значно вищі.