На знімку: під час перебування спільної делегації міністрів закордонних справ країн Бенілюксу в Луганській області.

 

Крім того, з початку поточного року значно збільшилася кількість порушень режиму припинення вогню з боку противника. Загалом зафіксовано 951 відповідне порушення, в тому числі, із застосування мінометів та артилерії. Це має на меті провокування українських військ на вогонь у відповідь. Ворог обстрілює наші населені пункти та об’єкти інфраструктури — з початку року зафіксовано 15 таких обстрілів. Незважаючи на це, ситуація в районі проведення ООС залишається контрольованою.

Про це заступник командувача Об’єднаних сил, генерал-майор Едуард Москальов доповів делегації — міністрам закордонних справ Бельгії, Нідерландів та Люксембургу Софі Вільмес, Стефу Блоку та Жану Ассельборну під час їхнього перебування на Луганщині зі спільним робочим візитом.

Керівництво Російської Федерації продовжує намагання штучно загострити ситуацію в районі проведення ООС за рахунок збільшення обстрілів і не допустити реінтеграції тимчасово окупованих територій Луганщини та Донеччини.

Розповідаючи про ситуацію в області, голова обласної державної адміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай зауважив: «Третина території Луганщини наразі є окупованою, а обласний бюджет за обсягом — на передостанньому місці в країні. Але, дякуючи нашим військовим, які стримують російську агресію, за останні два роки ми зробили позитивний прорив, зокрема, в розбудові інфраструктури. Як приклад — доріг відремонтовано в п’ять разів більше, ніж за попередні шість років».

Позитивні зміни у відбудові інфраструктури значною мірою є результатом того, що область плідно співпрацює з Європейським та Міжнародним банками реконструкції та розвитку.

Міністр закордонних справ Бельгії Софі Вільмес висловила подяку від усієї делегації країн Бенілюксу та зауважила: «Сьогодні ми особисто переконалися, як змінюється Луганщина, покращуються умови життя місцевого населення. Висловлюємо Україні повну підтримку — її територіальної цілісності та суверенітету».

Цього самого дня міністри закордонних справ країн Бенілюксу оглянули інфраструктуру контрольного пункту в’їзду-виїзду «Щастя». КПВВ знаходиться на відстані 1360 м від лінії розмежування сторін, до прикордонного посту на першому «вогневому рубежі» — 1000 м. З української сторони пункт пропуску функціонує з 10 листопада 2020 року. Тут створено по дві смуги: для пішого та транспортного перетинання «лінії зіткнення», але їх робота блокується з боку незаконних збройних формувань. Тому на даний момент через транспортний коридор переміщуються лише гуманітарні вантажі на тимчасово окуповану територію області.

Загалом для обслуговування громадян, які рухаються в обох напрямках, тут створено 14 модулів, або 27 робочих місць, що потенційно дозволяє обслуговувати до 15 тисяч осіб та п’яти тисяч автомобілів за добу. До серпня поточного року встановлять ще п’ять модулів для обслуговування транспортних засобів.

«Було дуже важливим приїхати сюди і побачити все на власні очі», — резюмувала Софі Вільмес.

Учора міністри продовжили візит у Києві, де відбулися переговори з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. За підсумками зустрічі глава МЗС закликав міжнародних партнерів посилити тиск на Росію, щоб вона конструктивно поводила себе в Нормандському форматі. За словами Кулеби, Нормандський формат продовжує функціонувати, хоча Україні хотілося б, аби він був більш ефективним. Міністр також додав, що сьогодні Європейський Союз зіткнувся з двома випробуваннями своєї солідарності. «Перше — Росія. Друге — це COVID-19. Метафорично кажучи, обох можна описати як пандемію — політичну і в охороні здоров’я», — наголосив Дмитро Кулеба.

Фото прес-служби Луганської облдержадміністрації.