А це гарантує більший спокій громадянам причорноморських держав — Румунії і Болгарії.

Румунська преса зазначає, що цими словами глава держави в понеділок, 10 травня, закрив саміт «Бухарестської дев’ятки», який відбувався у режимі відеоконференції.

У ньому, крім лідерів Угорщини, Болгарії, Словаччини, Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі й Румунії, взяли участь також президент США Джо Байден і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. «Тривожна безпекова ситуація, що склалася в Чорному морі, вимагає від нас підвищення пильності. НАТО необхідно було зміцнювати свої позиції стримування і оборони, особливо на східному фланзі, одночасно й скоординовано  від Балтійського до Чорного моря», — цитують К. Йоганніса ЗМІ.

Румунська преса також інформує про те, що президенти Польщі й Румунії Анджей Дуда та Клаус Йоганніс провели спільну прес-конференцію, на якій повідомили певні деталі переговорів. Зокрема, вони підкреслили, що за підсумками саміту «Бухарестської дев’ятки» було прийнято офіційну заяву, підписи під якою поставили всі його учасники. У ній рішуче засуджуються дії Росії з «розміщення військ біля кордону з Україною». Вони відзначили, що в документі є таке формулювання:

«Незважаючи на те, що війська відведено, в Східній Європі, як і раніше, відчувають загрозу з боку Москви». Із цього випливає, що Альянсу слід зміцнювати свої позиції в Балтійському й Чорноморському регіонах. Глави Польщі й Румунії поінформували про вироблення на саміті спільної позиції стосовно Білорусії. У підсумковому документі зазначається, що всі країни «Бухарестської дев’ятки» вживатимуть всіх зусиль, щоб «Білорусія залишилася суверенною і незалежною державою».

А президент Польщі Анджей Дуда не тільки подякував румунському колезі за організацію відеоконференції, а й відзначив її корисність напередодні великого саміту НАТО в Брюсселі. «Я дуже радий цієї гарній традиції, що складається, коли лідери нашої частини Європи зі своїми особливостями й потребами зустрічаються та дискутують перед початком зустрічі всього Північноатлантичного альянсу. Це дозволяє нам консолідуватися і краще зрозуміти, на яких проблемах слід робити акцент під час саміту НАТО», — зауважив Анджей Дуда.