При цьому як «пральну машину» використовують будівельну й туристичну галузі країни. Тепер це на офіційному рівні підтвердило дослідження, проведене міжнародною організацією Глобальна ініціатива проти транснаціональної організованої злочинності (GIATOC): «Аналіз потоків робочої сили, наркотиків і фінансових коштів у країнах Західних Балкан».

Реакція президента на доповідь була цілком передбачувана. «Усім впливовим міжнародним інституціям і організаціям стало ясно, що злочинне «відмивання» грошей перетворилося в нас на систему», — заявив Ілір Мета. «У цьому дослідженні, що охоплює період з 2017-го по 2020 рік, зазначається, що Тирана переживає неприродний будівельний бум, за яким пішло різке зростання цін на нерухомість і житло. Вони зараз найдорожчі в регіоні. Цей бум і зростання цін не можна пояснити збільшенням економічного попиту чи офіційного рівня доходів албанців. Зрозуміло, що в основному це пов’язано з грішми організованої злочинності та корупціонерів, які вкладаються в будівництво й нерухомість», — пояснив президент. Він зауважив, що житло в столиці й курортних містах стало дорогим і недоступним. Наприклад, у Тирані в 2020 році ціна квадратного метра квартири становила 1400—2000 євро. Злочинні угруповання також почали відмивати гроші в туристичному секторі, вкладаючи їх у будівництво розкішних готелів на березі Адріатичного моря. Так, у приморському місті Вльора ціни зросли до 1000—1200 євро за номер.

Президент закликав спеціальну й державну прокуратури, всі правоохоронні органі терміново зайнятися перевіркою фактів, викладених у доповіді GIATOC, виявити винних і віддати їх під суд. «Албанії і її громадянам необхідно повернути чесне й чисте ім’я», — наголосив Ілір Мета.