Один із головних її виробників — німецька компанія BioNTech не має наміру відмовитися від права на власну інтелектуальну власність. Але вона заявила про бажання зробити свою вакцину від COVID дешевшою для бідних країн.

Біотехнологічна компанія з Майнца вважає, що населенню з цих регіонів допоможе не скасування патентів на вакцини, а зниження ціни на неї. Представники BioNTech заявили, що постачатимуть препарат у країни з низьким чи середнім рівнем доходу за некомерційною ціною. Також вони переконані, що слід розширювати виробничі площі, щоб вакцину змогли отримати жителі бідних країн. На їхню думку, саме в такий спосіб можливо буде покласти край пандемії. Але в цьому разі необхідна міжнародна солідарність, вважають винахідники препарату. «Уряди, виробники, а також міжнародні та національні організації мають разом підтримувати поставки до країн з низьким і середнім рівнем доходу з існуючих виробничих площ, а також допомагати визначати нові сертифіковані місця розташування», — зазначили в BioNTech.

Водночас речниця підтвердила позицію BioNTech, спрямовану на захист патентів для вакцин. На думку виробника, патенти не відіграють роль «обмежувального чинника для виробництва чи постачання вакцини». BioNTech захищає патент на препарат від коронавірусу тому, що вважає його гарантією якості. У компанії вважають, що патенти необхідні передусім для гарантії якості, безпеки та ефективності препаратів.

Сама дискусія стосовно патентів на вакцини від коронавірусу виникла через заяву ВООЗ, яка закликала відмовитися від них з метою виробництва дешевших препаратів і постачання їх до бідних країн. Цю ідею підтримали США. Водночас канцлер Німеччини Ангела Меркель висловилася проти неї. Вона зазначила: «Захист інтелектуальної власності є джерелом інновацій і має залишатися таким і в майбутньому».

Берлін.