За розпорядженням влади через украй несприятливу епідеміологічну ситуацію з коронавірусом локдаун було запроваджено ще 19 квітня на території всієї країни. Як і торік, святкова молитва (намаз) у мечетях Туреччини була скасована через загрозу поширення коронавірусної інфекції. Заборонено й поїздки до родичів в інші регіони, у тому числі, й у сусідню Болгарію.

Інформаційне агентство «Анадолу» повідомило, що президент Туреччини Реджеп Ердоган у телезверненні з приводу цього свята пояснив вірянам: влада країни збиралися зняти всі пов'язані з пандемією обмеження, однак нова хвиля заражень не дозволила зробити це. «Ми змушені були знову піти на ці обмежувальні заходи», - повідомив Реджеп Ердоган.

За його словами, поступове зняття пов'язаних з пандемією обмежень почнеться в Туреччині з 17 травня. «Взявши пандемію під контроль, по закінченні Рамадана ми зробимо кроки для початку контрольованої нормалізації життя», - цитує заяву глави держави агентство.

А в сусідній Болгарії про початок свята оголосили в усіх мечетях країни, де відбулися молитви з дотриманням протиепідемічних заходів. Як повідомило Болгарське національне радіо, одна з найбільших мечетей Болгарії, у прикордонному з Туреччиною місті Кирджалі, що вміщає 1200 людей, відчинила свої двері до свята, що триватиме три дні. Головний муфтій Болгарії Мустафа Хаджі заявив, що для мусульман це не просто свято - це час прощення і співчуття, прояву поваги до батьків. «Крім святкування, це ще й час для душевного балансу, для прощення і примирення між людьми, у яких виникло непорозуміння», - пояснив головний муфтій.