Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Це ще один важливий крок до створення повноцінного ринку газу, крок, який нарешті дасть можливість місцевій владі взяти відповідальність перед людьми за тарифи на тепло та гарячу воду. Неефективність менеджерів комунальних підприємств більше не буде покриватися фіксованою ціною на газ. Тепер всі ТКЕ, більшість з яких належить місцевій владі, укладатимуть контракти із газопостачальними компаніями самостійно», — сказав прем’єр.

Глава уряду також повідомив, що у вівторок спільна парламентсько-урядова комісія затвердила перші проекти в межах програми соціально-економічного розвитку. Ці кошти підуть на будівництво шкіл, лікарень, дитячих садочків, на закупівлю нового обладнання в медичні заклади, новий транспорт.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна поінформувала про деякі зміни до запроваджених з 1 травня нових умов призначення житлових субсидій. За її словами, під час призначення враховуватиметься наявність у претендентів на неї депозитних рахунків (не більше 100 тисяч гривень), перебування у власності більше, ніж однієї квартири. Якщо ж є квартира в місті та будинок у селі, то це не завадить отримати допомогу. Також субсидія не надаватиметься за наявності двох та більше транспортних засобів, з дати випуску яких минуло менше 15 років, або якщо упродовж останніх 12 місяців було здійснено одноразову купівлю нерухомого майна, транспортних засобів, цінних паперів, віртуальних активів чи було здійснено внески до статутного капіталу підприємств, купівлю безготівкової або готівкової валюти та банківських металів на загальну суму понад 50 тисяч гривень. «За результатами проведеної Міністерством фінансів верифікації було встановлено факти, що після оформлення житлової субсидії окремі її одержувачі здійснили дорогі покупки. Наприклад, один конкретний одержувач придбав автомобіль «Мерседес» на суму понад 800 тисяч гривень», — сказала М. Лазебна, додавши, що також купувалася валюта на суму понад 1 мільйон гривень. «Усього за 12 місяців 830 одержувачів житлової субсидії придбали валюту на суму майже 140 мільйонів гривень», — зауважила міністр, підкресливши, що програма житлових субсидій передбачена для підтримки вразливих громадян, які не мають можливості оплатити комунальні послуги, а не для тих, хто приховує свій майновий та матеріальний стан.

Кабмін затвердив порядок виплати компенсації реабілітованим особам, які постраждали від репресій комуністичного тоталітарного режиму. Відповідно до постанови уряду грошова компенсація нараховуватиметься у розмірі однієї мінімальної заробітної плати за кожний місяць позбавлення волі, але не може перевищувати 75 розмірів мінімальної заробітної плати.

Уряд підтримав та подасть до Верховної Ради низку законопроектів: про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо удосконалення процедури вирішення індивідуальних трудових спорів; пpo внесення змін до деяких законів України щодо обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах; про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо стимулювання інноваційної діяльності бюджетних установ; про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Кодексу України з процедур банкрутства.