Про це заявляють епідеміологи та представники Постійної комісії з вакцинації (STIKO).

Вони оцінили рівень захисту, котрий отримали вакциновані німці. Так, затверджені препарати для щеплення ефективні, але цей ефект недовго-
тривалий. Тому вірусологи впевнені, що повторну вакцинацію мешканцям ФРН доведеться робити вже наступного року.

«Вірус більше нас не залишить. Тож поточні щеплення від «корони» не будуть остаточними, один раз і назавжди. Ми маємо бути готові до того, що наступного року кожному, можливо, доведеться оновити свій захист від ковіду», — попереджає глава STIKO Томас Мертенс в інтерв’ю виданню Die Welt.

Тож щеплення від коронавірусу можуть стати звичним сезонним явищем, як, приміром, від грипу. Крім того, ще раніше може бути необхідним людям із хронічними захворюваннями. Якщо імунітет вакцинованих знижується від вживання медикаментів, то їм, імовірно, вводитимуть третю дозу вакцини.

Епідеміолог та експерт Соціал-демократичної партії Німеччини з питань охорони здоров’я Карл Лаутербах називає ще ближчі терміни, коли німцям будуть необхідні повторні щеплення проти ковіду. Він вважає, що імунітет до коронавірусу після вакцинації зберігається півроку. Тому деяким громадянам слід бути готовими до повторних щеплень уже цієї осені.

Водночас експерт побоюється поширення мутацій коронавірусу. На його думку, пацієнтам, можливо, доведеться вводити ще раніше адаптовані препарати до мутованих штамів. Приміром, вакцини від Johnson & Johnson та AstraZeneca показали меншу ефективність проти штаму з Південно-Африканської Республіки. І якщо цей варіант активізується у ФРН, то доведеться робити повторні, вдосконалені, щеплення від ковіду. Те само стосується й інших штамів.

Про це також заявив і Томас Мертенс, котрий повідомив, що нині активно проводяться розробки модифікованих вакцин, ефективних проти мутацій.

Та поки що питання регулярних щеплень залишається лише прогнозом. Адже нині навіть для першої, обов’язкової, вакцинації препаратів від ковіду бракує — і в ЄС, і в Німеччині, зокрема.

Берлін.

***

Тема протидії COVID-19 стала головною під час онлайн-зустрічі Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та виконавчого віце-президента Європейської комісії Валдіса Домбровскіса. Денис Шмигаль зазначив, що Україна отримала вже дві партії доз вакцини проти COVID-19 у межах міжнародної ініціативи COVAX, і зауважив, що щеплення в країні відбувається відповідно до Національного плану. «Українська медична система спроможна робити понад 400 тисяч щеплень на тиждень. В Україні сьогодні працює електронна система обліку вакцинованих і створена електронна черга», — поінформував прем’єр, повідомляє Урядовий портал.

Сторони також порушили питання співпраці України з міжнародними фінансовими партнерами, зокрема надання макрофінансової допомоги від ЄС та наступного траншу від МВФ. За словами Дениса Шмигаля, уряд спільно з Президентом та Верховною Радою підготували пріоритетні законопроекти в цьому напрямку, які мають бути ухвалені в залі парламенту вже найближчим часом.