Журналісти балканської редакції «Радіо Вільна Європа» уважно проаналізували базу даних про експорт і імпорт товарів, які щорічно оприлюднює статистична служба Сербії, і таки докопалися до цифр, що трималися в найсуворішому секреті. 

З’ясовується, що з усіх сум, витрачених на закупівлю товарів у Китаї, у звіті не вказувалося, на що було витрачено 19,3 мільйони доларів. Журналісти дійшли висновку: це і є вартість безпілотників. 

Шість китайських дронів CH-92A засвітилися у Сербії в липні минулого року. Тоді президент Александр Вучич приїхав у військовий аеропорт Батайніца, неподалік Белграда, щоб поспостерігати за їх презентаційними польотами. Журналісти поцікавилися в нього: за скільки було придбано країною китайські дрони. Але він відмовився називати точну суму. «Коли ми купуємо товари в іншій країні для потреб армії, то ціна тримається в секреті. Це звичайна практика й не має нічого спільного з Китаєм. Але ці дрони справді не дуже дорогі», -- пояснив тоді Вучич. 

Однак виконавчий директор Ради з недержавної стратегічної політики Нікола Лунич заперечив. Він зауважив, що з незрозумілих причин дані про закупівлю зброї і військової техніки в Китаї тримаються у таємниці тільки для громадян Сербії. «Усі дані про державні закупівлі, що мають міжнародний характер, не є секретом для спецслужб, а виходить, і для армій інших країн», -- пояснив Нікола Лунич. І додав, що, замість прозорості закупівель бойових систем, «ми демонструємо їх під час національних військових парадів з емблемами інших країн і ще пишаємося цим». 

Зараз усі ЗМІ повідомляють, у скільки обійшлася закупівля шести «недорогих» китайських дронів CH-92A, які виробляє China Aviation Science and Technology Corporation. І зазначають, що ці безпілотники можуть вражати ціль з відстані дев'яти кілометрів, а також сканувати будь-яку місцевість і позиції ворожих підрозділів з відстані 250 кілометрів. Сербські журналісти здивовані: чому вартість цієї закупівлі була строгим секретом? Чи не тому, що 19,3 мільйона доларів було витрачено в розпал пандемії на придбання військової техніки, а не на допомогу населенню і власникам готелів та ресторанів, туристичних об'єктів, що їх вони були змушені були закрити й зазнавали величезних збитків?