Було скасовано не тільки візит міністра, а й відкликано до Белграда посла Сербії в Польщі Ніколу Зуроваца. При цьому жодних офіційних повідомлень від МЗС про причини відміни візиту та відкликання дипломата не надходило.

Принаймні доти, доки сербські ЗМІ не "розкопали", що посол підписав у Варшаві колективний лист на захист польських ЛГБТ-спільноти. Вони повідомили, що саме це й стало причиною дипломатичного скандалу, незважаючи на те, що Нікола Зуровац поставив під текстом листа своє ім'я та підпис. Але владі країни не сподобалася ця "самостійність" дипломата, на яку його ніхто не уповноважував. І тоді міністр заявив, що причина відкликання посла не в тому, що він підписав лист, а в тому, що він не повідомляв керівника зовнішньополітичного відомства про всі подробиці щодо своєї роботи.

Проте експерт з міжнародних відносин і зовнішньої політики Сербії Сречко Джукич, який добре розбирається в "дипломатичній кухні", адже працював послом у Білорусі, повідомив новинний портал Nova.rs, що розлютив міністра саме підпис посла під невдатливим листом. Сербський дипломат не мав права втручатися в скандал, що розгорівся навколо ЛГБТ-спільноти в Польщі, яка в індексах, що їх складає група з прав ЛГБТ ILGA-Europe, уважається найбільш гомофобською країною в ЄС. Певна річ, з точки зору прав ЛГБТ.

Юристи ЛГБТ ILGA-Europe нагадують, що президент Польщі у своїй передвиборчій промові назвав пропаганду прав ЛГБТ "ідеологією" більш руйнівною, ніж комунізм.

А в самій Сербії депутати Скупщини 20 травня ухвалили закон про гендерну рівність, а також поправки до закону про заборону дискримінації. Як повідомило Радіо та телебачення Сербії (RTS), закон про гендерну рівність має забезпечувати зміцнення інституціональних механізмів з його дотримання, а також уточнює зобов'язання роботодавців та органів державної влади відносно планування й реалізації заходів щодо просування гендерної рівності. Він важливий для створення суспільства рівних можливостей для жінок і чоловіків.

У цьому контексті треба нагадати - прем'єр-міністр Сербії Ана Брнабич не приховує, що є лесбіянкою, та ревно захищає права ЛГБТ-спільноти. В той час, як депутат правлячої партії Польщі Пшемислав Чарнек заявляв про те, що ЛГБТ "не рівні нормальним людям". Це й викликало бурхливу реакцію в країні.